Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé naplno topí a záchranáři na Vysočině teď často vyjíždí k pacientům otráveným oxidem uhelnatým

Ani v tomto roce to není jiné. Topná sezona již naplno začala, a záchranářům tak přibývá výjezdů k pacientům intoxikovaných oxidem uhelnatým, který v našich domácnostech obvykle vzniká špatným spalováním, nejčastěji u karmy v koupelně, plynového kotle nebo kamen.

Nejrizikovější bývá období od listopadu do března, kdy se četnost těchto zásahů mnohonásobně zvyšuje.

„Jen za poslední tři týdny, od 26. listopadu, se zvukový alarm osobních hlásičů oxidu uhelnatého našich záchranářů rozezněl hned ve třech případech, při kterých se přiotrávilo šest osob. K jedné z událostí vyjížděli záchranáři koncem listopadu na Jihlavsku. Již při příchodu do bytu začal detektor CO hlásit zvýšenou hladinu oxidu uhelnatého a na displeji se ukázala hodnota 420 ppm. Přitom již hladina překračující 150 ppm může být životu nebezpečná," popisuje Petr Janáček, mluvčí krajské záchranné služby.

Na místě v době příjezdu záchranářů byli čtyři lidé, kteří byli neprodleně evakuováni a po poskytnutí potřebné péče, včetně podání kyslíku, převezeni k definitivnímu zaléčení a vyšetření do nemocnice v Jihlavě. Podobné dvě události řešili naši zdravotníci také v prosinci na Třebíčsku a Havlíčkobrodsku. „V obou případech stála za intoxikací oxidem uhelnatým plynová karma v koupelně," dodal mluvčí Janáček. 

Příznaky jsou nespecifické

A jak takovou otravu poznáme? Příznaky otravy jsou podle Janáčka velmi nespecifické. Oxid uhelnatý není vidět ani cítit, v čemž spočívá jeho zásadní nebezpečí, a k jeho zvýšené koncentraci a následné otravě dochází v domácnostech velice rychle a nepozorovaně. „Projevit se může nevolností, zvracením, bolestí hlavy, závratí nebo celkovou slabostí," jmenuje Janáček s tím, že výjimkou není ani porucha koordinace pohybů a v horších případech ztráta vědomí.

Co dělat v případě otravy? 

V rámci první pomoci je zásadní zavolání na tísňovou linku 155 a pokud to situace dovolí, co nejčasnější evakuace postiženého ze zamořeného prostoru. „Stále nejúčinnější a nejlevnější prevencí proti otravě oxidem uhelnatým jsou pravidelné kontroly všech plynových spotřebičů a pořízení hlásiče oxidu uhelnatého, jehož cena se pohybuje v řádech stokorun. Jsme si jisti, že by takový dárek vaši blízcí s potěšením našli pod vánočním stromečkem. Darujete jim totiž přístroj, který může reálně a bez nadsázky zachránit život," dodává závěrem Petr Janáček. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tomáš Kaser

Štítky otrava, oxid uhelnatý, pomoc, záchranáři, Vysočina, Kraj Vysočina, okres Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé naplno topí a záchranáři na Vysočině teď často vyjíždí k pacientům otráveným oxidem uhelnatým | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.