Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zdravotní klauni slaví 20. výročí. V havlíčkobrodské nemocnici zdravotníkům rozdají 20 minut smíchu

Psal se rok 1998, když americký vizionář, herec, klaun a muzikant Gary Alven Edwards začal dětem v českých nemocnicích přinášet radost. A nebylo to vůbec jednoduché. Své návštěvy financoval první tři roky zcela na vlastní náklady. V roce 2001 nakonec oficiálně založil občanské sdružení Zdravotní klaun. Dnes, téměř na den přesně o 20 let později, působí v České republice 86 profesionálních Zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 63 nemocnic, osm domovů pro seniory a jeden hospic. A u příležitosti tohoto 20. výročí přijedou zdravotní klauni v pondělí 29. listopadu od 10:30 třeba i do havlíčkobrodské nemocnice.

Klauni přijedou na dětské oddělení. Tentokrát přijedou hlavně za zdravotníky, kteří teď mají za sebou a před sebou, kvůli covidové pandemii, hodně náročné týdny.

„Slavit se bude ve velkém stylu a jak jinak, než v „našich“ zařízeních. Do terénu vyjede sedm týmů s cílem navštívit všechny nemocnice ve svém regionu. Klaunské vizity však tentokrát nebudou ani tak pro malé pacienty, jako pro ty, bez kterých by Zdravotní klaun zkrátka nebyl. Primáři, primářky, lékaři, lékařky, sestřičky vrchní i staniční, veškerý zdravotnický personál. Těm patří to největší díky,“ jmenuje Adéla Ksandrová, manažerka komunikace o.p.s Zdravotní klaun.

Poděkování v těžké době 

Ambice klaunů jsou jako vždy nedozírné – během jednoho dne, konkrétně tedy v pondělí 29. listopadu, chtějí navštívit své „kolegy“ v celkem 59 nemocnicích a zdravotnických zařízeních. V každém z nich chtějí rozdat alespoň 20 minut smíchu, přinést radost, poděkovat a zejména povzbudit personál v době, která není pro nikoho jednoduchá. „Psychická podpora a úsměv na rtech je důležitější více než když dříve a přesně to je ten pravý úkol, pro klauny,“ dodává Ksandrová.

Zdravotní klauni během dvaceti let své činnosti absolvovali 45 832 klaunských návštěv a desetitisíce klauniád, statisíce hodin smíchu a miliony veselých pacientů. „Dlouhodobá spolupráce se Zdravotním klaunem přinesla úsměvy na stovky tváří dětských pacientů při hospitalizaci i našich zdravotníků,“ dodává Petra Černo, mluvčí Nemocnice Havlíčkův Brod.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Zdravotní klaun

Štítky zdravotní klaun, smích, radost, zdraví, nemoc, výročí, nemocnice, Havlíčkův Brod, zdravotnický pracovník, Česko, pacient, Nemocnice Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zdravotní klauni slaví 20. výročí. V havlíčkobrodské nemocnici zdravotníkům rozdají 20 minut smíchu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.