Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Novorozence v pelhřimovské nemocnici střeží nové monitory dechu

Celkem 18 nových monitorů dechu si dnes od Nadace Křižovatka převzal personál Dětského oddělení Nemocnice Pelhřimov. Přístroje, které trvale snímají dech miminek, vyšly celkem na 36 tisíc korun.

Přístroje, které byly zakoupeny díky sponzorům, dnes převzali zástupci dětského oddělení v čele s primářem  Stanislavem Houšťkem.  

Monitor dechu trvale snímá díky senzorové podložce, která se pokládá pod matraci v postýlce, dechové pohyby dítěte. Pokud dojde k životu ohrožující nepravidelnosti v dýchání, zástavy nebo apnoické pauzy, snímač spustí červenou kontrolku a zároveň výrazný zvukový alarm. Monitor dechu tak dokáže včas přivolat pomoc a tím ochránit život dítěte.

Monitor si lze vypůjčit i domů 

„Kromě toho, že monitor dechu v pelhřimovské nemocnici využívají všichni novorozenci, mohou si tento přístroj rodiče za poplatek zapůjčit i domů. Zájem o monitory dechu je velký, v průměru si jej půjčuje každá třetí maminka,“ informovala mluvčí pelhřimovské nemocnice Alexandra Knapová.

O Nadaci Křižovatka
Nadace Křižovatka se jako jediná nadace v České republice aktivně věnuje podpoře povědomí veřejnosti o SIDS (syndromu náhlého úmrtí kojence) a o možnostech ochrany ohrožených dětí do 1 roku věku. Díky dárcům a sponzorům pomáhá nadace vybavit české nemocnice a porodnice monitory dechu Babysense, který je registrován u Ministerstva zdravotnictví ČR jako zdravotnická pomůcka a prošel několikaletými klinickými testy. Tento monitor dechu hlídá nejen zástavu dechu, ale také apnoe pauzy (bezdeší) a jakékoliv nepravidelnosti dechu miminka. V případě potíží okamžitě spustí alarm, aby přivolal pomoc dospělého, který může včas poskytnout dítěti první pomoc. Za 25 let své existence se nadaci podařilo díky štědrosti sponzorů a dárců vybavit novorozenecká a dětská oddělení českých nemocnic více než 9 500 monitory dechu v celkové hodnotě cca 36 milionů korun.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Pelhřimov

Štítky monitor, dech, přístroj, novorozenec, nemocnice, porodnice, Pelhřimov, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, apnoe, nadace, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novorozence v pelhřimovské nemocnici střeží nové monitory dechu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.