Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Počet lidí s akutními respiračními infekcemi na Vysočině mírně klesl. Přibyly další zákazy návštěv

Počet lidí s akutními respiračními infekcemi (ARI) se na Vysočině v uplynulém týdnu mírně snížil. Stále ale zůstává nad hranicí epidemie, která představuje asi 1700 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nemocných je podle informací krajské hygienické stanice 1815 lidí na 100 tisíc obyvatel, před týdnem jich bylo 1999. Od pondělí začne platit zákaz návštěv v Psychiatrické nemocnici Jihlava, už dřív se uzavřela jiná zdravotnická či sociální zařízení.

Podle ředitelky protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Hany Pavlasové zatím laboratoře nepotvrdily žádný výskyt pravé chřipky, není ani hlášené úmrtí v souvislosti s ARI.

Nejvíc nemocných připadá na Pelhřimovsko, kde je na 100 tisíc obyvatel 2268 nemocných. Podle ředitele Nemocnice Pelhřimov Michala Kozára se epidemie projevuje i na hospitalizacích na dětském oddělení, polovina dětských pacientů je tam kvůli RS virům, které způsobují infekce dýchacích cest. „Respirační onemocnění se pochopitelně na hospitalizacích projevují, proto jsme už také přistoupili k zákazu návštěv. Uvidíme, co to udělá celkově, jestli se to začne přenášet i na dospělou populaci. Z dat hygieny je patrné, že se teď jedná o mladší populaci," řekl Michal Kozár.

Další zákazy návštěv 

Pelhřimovská nemocnice zakázala návštěvy minulou neděli, přidaly se i nemocnice v Jihlavě, Havlíčkově Brodě a Třebíči. V třebíčské nemocnici je podle její mluvčí Jitky Mácové dětské oddělení zaplněné asi z 80 procent, někteří dětští pacienti jsou i na jednotce intenzivní péče. Za zákazem návštěv byla epidemie ARI i rostoucí počet lidí hospitalizovaných kvůli covidu-19, řekla Mácová. Nemocnice jich má nyní 15, pelhřimovská tři. Na Třebíčsku je 1558 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Nejmenší nemocnost je na Jihlavsku, kde připadá na 100 tisíc obyvatel 1477 nemocných s akutní respirační infekcí.

Zákazy návštěv platí podle informací krajské hygienické stanice také v nemocnici Mostiště a domovech pro seniory Nové Syrovice, Mitrov, Pelhřimov, Telč, Velká Bíteš, v domě s pečovatelskou službou ve Velkém Meziříčí a v Třebíči a jihlavském AlzheimerCentru. V pondělí se přidá také Domov sv. Anežky Velký Újezd.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, nemoc, respirační, chřipka, Vysočina, návštěva, infekce, Kraj Vysočina, Krajská hygienická stanice, epidemie, Psychiatrická léčebna Jihlava, Nemocnice Pelhřimov, příspěvková organizace, Třebíč, okres Pelhřimov, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počet lidí s akutními respiračními infekcemi na Vysočině mírně klesl. Přibyly další zákazy návštěv | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.