Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Puntíky, kam se podíváš. Jihlavští zdravotníci podporují pacienty s lupénkou

Lupénka neboli psoriáza. Onemocnění, kterým trpí zhruba dvě procenta populace a postihuje ženy stejně jako muže. Nejčastějším projevem je olupování zarudlé pokožky, neboť ta se obměňuje až sedmkrát rychleji než normálně. Tento týden si ji připomínáme puntíky. Pozadu nezůstala ani jihlavská nemocnice.

Lupénka (psoriáza) je běžné chronické (jinými slovy též celoživotní) neinfekční a zánětlivé kožní onemocnění, v jehož průběhu se střídají akutní vzplanutí (označované též jako exacerbace: kdy jsou příznaky závažné) a období remise (kdy jsou příznaky mírné nebo žádné). Lupénka se nejčastěji projevuje jako šupinatá a zarudlá či bílá ložiska na pokožce. Příznaky se mohou objevit v jakémkoli věku, nejpravděpodobněji však v raných fázích dospělosti, nebo v pozdějším věku, okolo 50 – 60 let.

Lupénka začíná většinou mezi šestnáctým a třicátým rokem života, méně častá bývá u dětí. Onemocnění se zhoršuje na jaře a na podzim.

Nejčastěji se toto onemocnění projevuje na kůži, ve vlasech a na nehtech. Může dojít i k rozvoji psoriatické artritidy, tedy k zánětu šlach a kloubů. Touto nemocí trpí přibližně jedna čtvrtina pacientů s lupénkou. Rozhodně se nevyplácí své potíže podceňovat, ideální je se o všem poradit s lékařem,“ říká primářka kožního oddělení Nemocnice Jihlava Marie Policarová.

29. říjen - Puntíkový den 

Zdravotníci v jihlavské nemocnici se novými možnostmi léčby lupénky zabývají již 12 let. Jako specializované centrum nabízejí řešení i pro středně těžké a těžké pacienty, kteří na léčbu lupénky už možná zanevřeli. „K příležitosti Světového dne psoriázy, který připadá na 29. října, upozorňuje na toto onemocnění projekt zapsaného spolku Revenium Puntíkový den, ke kterému se připojují i zdravotníci z naší nemocnice. Symbolicky tak podpoříme pacienty s lupénkou tím, že si na sebe v tento den vezmeme cokoli s puntíky,“ vysvětluje Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

Plicní oddělení Nemocnice Jihlava 

Více informací o tomto projektu zjistí zájemci na webu nebo facebookových stránkách.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky lupénka, psoriáza, nemoc, kůže, Puntíkový den, zdravotník, podpora, Nemocnice Jihlava, pacient, Lékárenský komplex Jihlava, zdravotnický pracovník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Puntíky, kam se podíváš. Jihlavští zdravotníci podporují pacienty s lupénkou | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.