Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Otrava dítěte, intoxikace drogami, zástava srdce v kanceláři. Záchranáři soutěžili v řešení náročných situací

Jihlava 2021. Tak zní název metodického cvičení Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina (ZZS), které prověřilo teoretické znalosti a praktické dovednosti potřebné k řešení náročných situací v praxi. Konalo se v pátek 17. září v Jihlavě a přilehlém okolí. Soutěžního klání se zúčastnilo celkem pět tříčlenných výjezdových skupin zdravotnických záchranářů z jednotlivých výjezdových oblastí organizace.

Zdatnost zdravotnických záchranářů prověřilo během dopoledne a odpoledne pět scénářů, které simulovaly události, jež mohou reálně nastat. „Dva úkoly letošního Metodického cvičení proběhly přímo na půdě nově vybudovaného Vzdělávacího a výcvikového střediska v Jihlavě. Jedním z nich byla otrava dítěte, které zaměnilo bonbóny za babiččiny léky a po jejich konzumaci upadlo do bezvědomí. Druhý zásah se pak odehrál v technickém kanálu, kde se na pracovníka údržby zřítila část stropu a bylo nutné ho ve spolupráci s hasiči transportovat ze stísněných prostor,“ popisuje první dvě scénáře Petr Janáček, mluvčí krajské záchranné služby na Vysočině.

Simulovanou intoxikaci drogami a bolesti břicha u dívky s mimoděložním těhotenstvím řešili zdravotníci na diskotéce v jihlavském Miami clubu, polytrauma způsobené žací lištou traktoru na louce ve Studénkách a náhlou zástavu oběhu s následnou resuscitací v jedné z kanceláří krajského úřadu v Jihlavě. „Pro jeho pracovníky jsme zároveň uspořádali workshop první pomoci zaměřený na resuscitaci za využití automatizovaného externího defibrilátoru (AED), kterého se zúčastnilo téměř 90 osob,“ dodává Janáček.

Vítězný tým z Havlíčkova Brodu s ředitelkou ZZS Kraje Vysočina Vladislavou Filovou

Veškeré úkony záchranářů během cvičení bedlivě monitorovali přítomní rozhodčí, z jejichž hodnocení vzešel na konci celého soutěžního klání vítěz. Pohár z rukou ředitelky Vladislavy Filové si letos převzala posádka z výjezdové oblasti Havlíčkův Brod, kterou reprezentovali záchranáři Martina Lukačinová, Radek Hovorka a Radim Fousek. „Vítězné posádce upřímně gratuluji, stejně jako ostatním záchranářům, kteří se letošního metodického cvičení, po roční pauze, zúčastnili. Připravené úkoly řešili s maximálním nasazením," řekla po vyhlášení výsledků ředitelka Vladislava Filová a nezapomněla poděkovat všem, co se na přípravě cvičení podíleli. 
 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky záchranář, ZZS, Vysočina, pomoc, soutěž, zdravotník, cvičení, Jihlava, Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina, Havlíčkův Brod, Miami, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otrava dítěte, intoxikace drogami, zástava srdce v kanceláři. Záchranáři soutěžili v řešení náročných situací | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.