Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jihlavští laboranti využívají nový analyzátor pro vyhodnocení moči

Zhruba stovku vzorků moči denně vyhodnotí nový analyzátor, který mají k dispozici laboranti v jihlavské nemocnici. Nejvíce vzorků je od pacientů z urologických ambulancí, z jednotlivých oddělení Nemocnice Jihlava a obvodních lékařů. Využívají ho tak lékaři napříč spektrem oborů.

Vyšetření se používá při podezření na infekční onemocnění močových cest, a také třeba u diabetiků ke kontrole množství glukózy v moči nebo při neurčitých bolestech břicha.

Nový přístroj se skládá ze tří modulů. První modul vyšetřuje chemickou analýzu moči. „Vyšetřujeme pH, hustotu, celkovou bílkovinu, leukocyty, nitrity, glukosa, ketolátky, bilirubin nebo krev v moči,“ jmenuje biochemická analytička Miroslava Siříšťová. Následně se stojánky se zkumavkami přesunou do druhého modulu - mikroskopického. „Zde se stanovují organické částice a krystaly, takzvaný sediment v moči, stanovujeme erytrocyty, leukocyty, válce, bakterie, epitélie, kvasinky a tak dále. Přístroj počítá množství elementů obsažených v 1µl moči,“ dodává.

Třetí modul dokáže vyfotit jednotlivé buňky nebo krystaly, a ty přenést do počítače k vizuální kontrole. U každého vzorku musí laborant zkontrolovat, co přístroj naměřil.

V některých případech se může stát, že ani přístroj nevyhodnotí vzorek jasně. Potom přijde na řadu klasický mikroskop. „Je to do pěti procent případů. Každý laborant proto musí umět rozpoznat jednotlivé elementy a krystaly,“ doplňuje Miroslava Siříšťová.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky analýza, moč, urologie, laboratoř, Nemocnice Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, krystal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavští laboranti využívají nový analyzátor pro vyhodnocení moči | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.