Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Den záchranářů ve Velkém Meziříčí: Lidé viděli nehodu motorkáře, který vyrazil v džínách a tričku

Velké Meziříčí patřilo ve čtvrtek 9. září akci s názvem Den záchranářů. V nabitém dopoledním programu, kterému přálo krásné slunečné počasí, se na náměstí divákům ze základních a mateřských škol a široké veřejnosti představily všechny složky Integrovaného záchranného systému - záchranka, policie i hasiči. Nechybělo ani stanoviště dopravní prevence BESIP.

Pro letošní ročník si záchranáři, ve spolupráci s kolegy z hasičského záchranného sboru (HZS), připravili ukázku simulované dopravní nehody motorkáře. Figurant vyrazil nalehko v džínách a tričku. Helmu sice měl, ale ta ho bohužel neochránila před závažným poraněním páteře. „Chtěli jsme divákům a hlavně dětem ukázat, co se může stát, když podcení použití bezpečnostních prvků, jako je kvalitní oblečení a ochrana, například při jízdě na motorce, na kole či koloběžce," říká primář Michal Pačiska.

Návštěvníci akce současně viděli i spolupráci výjezdových skupin RZP a RV v moderním setkávacím systému lékařských a nelékařských posádek a složek IZS. „Doufáme, že si naši prezentaci diváci nejen užili, ale že se z ní i poučí a my těchto závažných úrazů budeme muset řešit co nejméně," dodává lékař.

Ukázky své práce předvedli na náměstí ve Velkém Meziříčí také příslušníci HZS a policisté se cvičenými psy. Po skončení akce si mohli diváci prohlédnout vybavení vozů jednotlivých složek IZS a také městské policie.

„V našem stánku pak měli možnost vyzkoušet si resuscitaci u dítěte i dospělé osoby a nechyběla ani prezentace imobilizačních a transportních pomůcek, například páteřní scoop rám nebo vakuová matrace, kterou si děti se zájmem otestovali na vlastní kůži,“ dodává Petr Janáček, mluvčí krajské záchranné služby.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS Kraje Vysočina

Štítky Den záchranářů, pomoc, IZS, Velké Meziříčí, nehoda, BESIP, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Den záchranářů ve Velkém Meziříčí: Lidé viděli nehodu motorkáře, který vyrazil v džínách a tričku | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.