Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

U jihlavského magistrátu před víkendem opět zazáří desítky slunečnic

V ČR trpí 20 tisíc lidí roztroušenou sklerózou. Pacienti s touto nemocí, kteří na ni chtějí upozornit, se opět zapojí do akce s názvem Rozsviťme Českou republiku a u jihlavského magistrátu v pátek 25. června v 10:30 zasadí desítky slunečnic.

„Na některé pacienty s roztroušenou sklerózou negativně doléhala pandemie koronaviru. Nemohli docházet na pravidelná cvičení a upadali do sociální izolace. Věřím proto, že je tradiční sázení slunečnic potěší a povzbudí,“ říká Jitka Večeřová z organizace Roska Jihlava, která akci společně s Nadačním fondem Impuls pořádá. V Jihlavě čeká na návštěvníky kromě samotného sázení slunečnic i koncert saxofonového kvarteta. „Také vyzveme děti, aby se zapojily do letošní soutěže Kreslíme slunečnice,“ dodává Jitka Večeřová.

Pravidelná akceRozsviťme ČR se koná u příležitosti Světového dne pacientů s roztroušenou sklerózou a slunečnice jsou jejich symbolem. „Stejně jako se slunečnice otáčí za sluncem, tak se i lidé s roztroušenou sklerózou upínají k naději na plnohodnotný život. My se snažíme o této nemoci, za niž lidé nemohou, zvýšit povědomí. A to jak mezi pacienty, tak i mezi zdravými lidmi,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu Impuls.

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro roztroušenou sklerózu je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je těžká. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice také Epstein-Barrové virus, kouření a nedostatek vitaminu D.

Páteční akce však nebude jediná, která na pacienty v Jihlavě čeká. Kromě tradičního sázení slunečnic se mohou těšit také na oslavu výročí regionální organizace Roska Jihlava, která letos slaví 15 let od svého založení. „Jubileum oslavíme 2. července ve Smetanových sadech v Jihlavě. Spolu s Roskou Jihlava akci pořádá skupina The Shots. Pro pacienty a jejich blízké máme připravený nejen hudební program, ale i odborné povídání o roztroušené skleróze,“ říká Jitka Večeřová.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Jihlavy

Štítky slunečnice, roztroušená skleróza, RS, Jihlava, Česko, nemoc, pandemie covidu-19

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U jihlavského magistrátu před víkendem opět zazáří desítky slunečnic | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.