Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jsem vděčná za to, že jsem se pediatrii nebránila, říká lékařka Nováková, která po 30 letech opustí ordinaci v Polné

Polná na Jihlavsku bude mít po 30 letech nového dětského lékaře. Rodiče tak mají určitě radost z toho, že nemusí dojíždět se svými dětmi k pediatrovi třeba do Jihlavy nebo do jiného okolního města. Libuši Novákovou, která po 30 letech služby odchází do důchodu, nahradí mladá lékařka Mirka Kozáková. Přečtěte si rozhovor s pediatričkou Libuší Novákovou, která se v současné době stará o více než 1500 dětských pacientů v polenském obvodě. V něm se dozvíte třeba to, jak zvládala svou práci v době covidové pandemie a třeba i to, jak si nyní po 30 letech strávených v ordinaci bude užívat zasloužilého důchodu.

Co vás vedlo k tomu, že jste si zvolila povolání dětské lékařky?

No, ona to nebyla úplně moje volba. V roce 1981, kdy jsem promovala a následně hledala práci, byl mladých lékařů dostatek a obory nám byly víceméně přiděleny. Pediatrii jsem se nebránila a byla jsem za tuto volbu vděčná.

Od kdy působíte jako dětská lékařka v Polné?

Do Polné jsem přišla v září 1991. Odcházela jsem z Jihlavy a hledala místo s bytem. A to mi nabídli v Polné.

Kolik dětských pacientů vám prošlo za tu dobu ordinací?

V září to bude celých 30 let a dětí bylo za tu dobu skutečně mnoho. Polná byla vždy velmi silný obvod - v roce 1991 jsem přebírala asi 1800 dětí. V tu dobu rodily velmi silné ročníky, miminek bylo více než 100 za rok. Dodnes máme některé starší ročníky ve dvou kartotéčních šuplících. V dnešní době maminky mateřství odkládají, a tak roční přírůstky miminek je menší - 60 až 80 dětí.

MUDr. Libuše Nováková promovala na lékařské fakultě v roce 1981, v září o deset let později přišla do polenské ordinace. Polná byla vždy velmi silný obvod - v roce 1991 se starala asi o 1800 dětí. Její ordinace má aktuálně zhruba 1500 dětských pacientů. Po 30 letech praxe odchází do zasloužilého důchodu.

Kolik má aktuálně vaše ordinace pacientů?

1500 a pár kousků (podle ministerstva zdravotnictví činí průměr na Vysočině necelých 1000 pacientů, pozn. autora)

Je v Polné nebo v okolí jiná dětská lékařka?

V Dobroníně pracoval kolega Janoušek, se kterým jsme se zastupovali a vypomáhali si. Po jeho náhlém úmrtí jsem ale zůstala sama, převzala jeho pacienty a několik let do Dobronína dojížděla ordinovat. Když byly ukončeny praxe v Lukách a Kamenici, registrovaly se k nám některé maminky s dětmi. Pediatrů byl najednou nedostatek, a situace je čím dál tím horší.

Jak těžký byl uplynulý rok s covidem v první linii? Neuvažovala jste, že skončíte?

Pandemie je náročná pro všechny zdravotníky - hlavně to, že bojujete s neznámým nepřítelem, je spousta nařízení, postupů, nejistota.... Skončit jsem ale nemohla. Kdo by v této době převzal všechny pacienty z Polné?

Jak těžké je za sebe najít náhradu? Jaká je obecně situace ve vašem oboru z pohledu generační obměny?

Najít náhradu v dnešní době je prakticky nemožné. Proces, kterým musí mladý lékař projít, je složitý, atestace v nemocnici nestačí, potřebuje další doškolování, vzdělávání, praxe.... Navíc Polná je přece jen venkovský obvod. Brzy budou končit další kolegyně v Jihlavě a pracovat na „prestižní" městské adrese je pro někoho více než být venkovský obvoďák.

Ale stal se zázrak a objevila se paní doktorka Kozáková, která pochází z okolí Polné, a byť již dlouho pracovala na dětském oddělení v Jihlavě, práce s dětmi na obvodě ji zaujala. Doplňuje si potřebné kurzy a praxi a obvod po mně převezme, i když by měla možnost převzít i „prestižní“ jihlavské obvody.

V Polné budou mít po 30 letech nového pediatra. Lékařka Nováková jde do důchodu, praxi přenechává mladé kolegyni

Polná na Jihlavsku bude mít po 30 letech nového dětského lékaře. Rodiče tak mají určitě radost z toho, že nemusí dojíždět se svými dětmi k pediatrovi třeba do Jihlavy nebo do jiného okolního města. Libuši Novákovou, která po 30 letech služby...

Co budete dělat až předáte ordinaci? Máte nějaké plány?

Plánů je spousta, jen mých 6 vnoučat mi poskytuje spoustu zábavy. Také jsem si pořídila štěňátko a denně s ním absolvuji vycházky. No, a jestli covid někdy dovolí, tak bych chtěla vyrazit na výlet po vlastech českých a případně do zahraničí. Také kdyby paní doktorka potřebovala zastoupit v ordinaci, jsem samozřejmě připravena pomoci.

Takže jednou lékařka, vždycky lékařka, to je možné, že se opět potkáme ve „vaší“ ordinaci?

Je to možné (smích).

Paní doktorko, budu se na setkání s vámi těšit. Na závěr bych vám chtěl poděkovat nejen za rozhovor, ale zejména také za desítky let vaší péče o dětské pacienty. Jako váš bývalý dětský pacient a nyní otec tří dětí děkuji i za to, že jste to nevzdala, a navzdory mnohým překážkám zajistila svým dětským pacientům dostupnou zdravotní péče i do budoucna. Děkuji, Luboš Kliment.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Klimentová Repaská (Fotoateliér EKR-ART)

Štítky Libuše Nováková, pediatrie, lékař, rozhovor, Polná, pacient, starobní důchod, Jihlava, okres Jihlava, Dobronín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsem vděčná za to, že jsem se pediatrii nebránila, říká lékařka Nováková, která po 30 letech opustí ordinaci v Polné | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.