Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Polné budou mít po 30 letech nového pediatra. Lékařka Nováková jde do důchodu, praxi přenechává mladé kolegyni

Polná na Jihlavsku bude mít po 30 letech nového dětského lékaře. Rodiče tak mají určitě radost z toho, že nemusí dojíždět se svými dětmi k pediatrovi třeba do Jihlavy nebo do jiného okolního města. Libuši Novákovou, která po 30 letech služby odchází do důchodu, nahradí mladá lékařka Mirka Kozáková.

Průměrný věk pediatrů je v celé ČR přes 60 let. Na Vysočině jsou však i obvody, kde je průměrný věk lékařů přes 65 let.

Odchod lékaře, který se stará o pacienty na vesnici nebo v menší městě, často znamená, že se ordinace zavře bez náhrady, a pacienti tak musí za lékařem cestovat mimo svůj domov. To se však v Polné nestalo, a více než 1500 dětí do své péče po odchodu Libuše Novákové převezme mladá lékařka Mirka Kozáková.

Svou náhradu neúnavně sháněla sama lékařka Nováková, a to i přesto, že se o polenském obvodu říká, že je venkovský a pro někoho není třeba tolik „prestižní“.

Dětská lékařka Libuše Nováková svou ordinaci nezavřela ani v náročné covidové době. „Prostě jsem nemohla, kdo by se postaral o mé dětské pacienty?“ dodává Libuše Nováková, která sama přijímala dětské pacienty z okolních obvodů, v nichž se ordinace uzavřely bez náhrady.

Generační obměna je složitý proces

MUDr. Libuše Nováková promovala na lékařské fakultě v roce 1981, v září o deset let později přišla do polenské ordinace. Polná byla vždy velmi silný obvod - v roce 1991 se starala asi o 1800 dětí. Její ordinace má aktuálně zhruba 1500 dětských pacientů. Po 30 letech praxe odchází do zasloužilého důchodu.

Na shánění pediatra se podílelo také vedení Polné. Zastupitelé záležitost s novým pediatrem projednávali na svém poslední zastupitelsvu 3. května. Návrh řešení předložil starosta Polné Jindřich Skodočpole.

Problematika řešení lékařské generační obměny je velice složitá, a to nejenom z pohledu nedostatku mladých lékařů, ale i z pohledu náročnosti celého administrativního procesu.

Záležitost s výměnou pediatrů město řeší od konce roku 2020 s tím, že k ukončení celého procesu by mělo dojít ke konci tohoto roku.

MUDr. Mirka Kozáková je absolventkou Gymnázia Jihlava a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze, obor všeobecné lékařství. Na Univerzitě Karlově promovala v roce 2014. Poté pracovala v Nemocnici Jihlava jako lékařka na dětském oddělení. Atestaci v oboru dětské lékařství složila v roce 2019. Polnou si zvolila v konkurenci finančně lukrativnějších nabídek ze strany jiných měst z toho důvodu, že je rodačkou původem z nedaleké Záborné.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Eva Klimentová Repaská (Fotoateliér EKR-ART) | Zdroj Město Polná

Štítky Polná, lékař, pediatr, výměna, ordinace, praxe, Libuše Nováková, starobní důchod, pacient, Jihlava, okres Jihlava, Univerzita Karlova, Česko, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Polné budou mít po 30 letech nového pediatra. Lékařka Nováková jde do důchodu, praxi přenechává mladé kolegyni | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.