Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tulipánový měsíc v jihlavské nemocnici už popáté. Pacienty onkologie potěšila květinová přání

Už pátým rokem se Nemocnice Jihlava připojila k akci Tulipánový měsíc, kterou každoročně v březnu pořádá organizace Amelie, z. s. Ta dlouhodobě v ČR pomáhá onkologicky nemocným i jejich blízkým – bez rozdílu diagnózy nebo fáze onemocnění. Po celý březnový měsíc se konají v centrech Amelie zajímavé přednášky či workshopy, v tomto roce kvůli nepříznivé epidemiologické situaci především on-line.

Před více než šesti lety vznikla v Jihlavě podpůrná skupinka onkologických pacientů, ke které se brzy po jeho založení připojila i Jana Tománková. „Se svými kamarádkami jsem stála u zrodu setkávání onkologických pacientů v Jihlavě. Před 4 lety jsme se poprvé spojily s organizací Amelie a domluvily jsme se, že je zkusíme podpořit v rámci Tulipánového měsíce i v našem regionu, a to formou výzdoby prostor onkologie v Jihlavě,“ vysvětluje Jana Tománková.

Amelie, z. s. je nezisková organizace, která zdarma nabízí odbornou pomoc pro každého, koho zaskočila onkologická nemoc osobně nebo v blízkém okolí. Více informací najdou zájemci na webu

Každý rok tak díky vstřícnosti jihlavské nemocnice zdobí Jana Tománková spolu se svými kamarádkami ze skupinky výtvarnými díly prostory jihlavské onkologie (čekárny, stacionáře, chodby na oddělení...). Nosným tématem jsou tulipány v jakékoliv podobě, které připomínají motto projektu „přivolejme s jarem i naději“.

„Tento rok jsme se rozhodly přidat ještě jednu aktivitu – osobně na onkologii rozdat pacientům tulipánová přáníčka a drobná tulipánová dílka,“ doplňuje Tománková. Do výzdoby se každoročně zapojují děti ze základních a mateřských škol. Vzhledem k tomu, že dlouhodobě probíhá školní výuka distanční formou, nebyly si organizátorky vůbec jisté, zda a jak se děti do tulipánové akce letos zapojí. Nejistotu brzy vystřídalo překvapení, kolik krásných a milých přání či výrobků od dětí z různých částí Jihlavska se k nim nakonec dostalo.

V úterý 23. března tak mohli být pacienti onkologického oddělení obdarováni tulipánovými přáníčky, tulipánovými dekoracemi a letáčky Amelie. Nechyběla ani milá slova a povzbuzení do dalších dnů. Přesně v duchu přivolejme s jarem i naději. „Chtěla bych moc děkovat všem dětem i dospělým, kteří se do akce svými dílky zapojili,“ vzkazuje Tománková a dodává, že věří, že tato tulipánová akce má velký smysl, zvlášť v dnešní době, kdy se pozornost ubírá především na onemocnění spojená s covidem.

„Těší mě, že jsme mohly spolu s kamarádkou Evou předat lidem naději, podpořit je a připomenout jim, že na svou nemoc nemusí být sami. Rádi je přivítáme v naší neformální podpůrné skupince, snad už brzy v lepších časech třeba nad šálkem kávy či čaje. Nebo se mohou se svými těžkostmi kdykoliv obrátit telefonicky, e-mailem právě na Amelii, která i mně osobně v době léčby velmi pomohla,“ dodává závěrem Jana Tománková.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Zdroj Amelie, z.s.

Štítky Tulipánový měsíc, onkologie, Nemocnice Jihlava, Lékárenský komplex Jihlava, nemoc, pacient, Česko, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tulipánový měsíc v jihlavské nemocnici už popáté. Pacienty onkologie potěšila květinová přání | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.