Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Sestřička z havlíčkobrodské nemocnice zůstala po operaci na vozíčku. Nyní se zkusí vrátit do normálního života

Na konec léta 2020 by určitě nejraději zapomněla šestačtyřicetiletá Soňa, manželka a maminka tří dětí, která je zdravotní sestřičkou na interně v havlíčkobrodské nemocnici. Vyslechla si totiž krutou diagnózu - nádor v míše na krční páteři. Musela proto podstoupit operaci, při níž jí byla narušena krční mícha. Soňa poté skončila na invalidním vozíku.

„Vzhledem k situaci bychom Vás chtěli požádat o finanční podporu. V jakémkoliv rozsahu. Jen tak je možné, aby mohla mamka žít kvalitní život  a byla schopna postarat se o mého devítiletého brášku, který ji stále ve všech ohledech potřebuje. Všichni doufáme, že bude opět běhat po nemocnici jako zdravotní sestra, bude pomáhat druhým a žít naplno. Teď potřebuje pomoc ona,“ žádá Sonina dcera Denisa Mikešová.

Příběh zdravotní sestřičky Soni

Zmíněná náročná operace, kterou Soňa musela podstoupit, se naštěstí povedla a nádor byl plně odstraněn. Avšak přišla další zdrcující informace. „Následkem operace byla výrazně narušena krční mícha, mamka nemůže chodit a je upoutána na invalidní vozík. Bylo nutné se následně podrobit dlouhodobé rehabilitaci. Vývoj bohužel není zatím příliš optimistický. Je to téměř 6 měsíců od operace a mamka stále necítí dolní končetiny. Cit v rukou je také chabý,“ říká Denisa Mikešová.

„Pro brášku je situace asi nejtěžší, maminku neviděl půl roku." 

V Sonině životě i celé její rodině se najednou vše změnilo,  nic není jako dřív. „Já, táta a moji dva sourozenci jsme stáli před otázkou, co dál. Potřebujeme ji a nejvíce můj nejmladší devítiletý bráška, pro kterého je tato situace asi nejtěžší. Neviděl maminku už půl roku. V blízké době by měla být propuštěna z rehabiitace domů, avšak v současné době není možné, aby se o sebe sama postarala. Nemá zde totiž potřebné podmínky k životu vozíčkáře,“ vypráví Sonina dcera Denisa.

Denisa Mikešová proto pro svou maminku zorganizovala veřejnou sbírku. Cílovou částkou je 500 tisíc korun, zatím je vybrána zhruba polovina.„Peníze budou využity na uzpůsobení domu pro maminku a na zlepšení jejího stavu. Část peněz bude využita na stavební úpravy přístupového schodiště a částečné nivelace povrchu a vyrovnání terénu tak, aby vchod nebo vjezd do baráku byl bezbariérový. Tato částka se pohybuje okolo 90 tisíc korun,“ vysvětluje dcera Denisa.

Peníze by také byly využity na následnou výstavbu nové toalety a sprchového koutu. Cenový odhad se pohybuje okolo 120 tisíc korun. Soňa bude potřebovat také bezbariérovou kuchyň, aby se mohla dále adekvátně postarat o svého malého syna – tato částka by se měla pohybovat okolo 150 tisíc korun. „Mamka musí po propuštění z rehabilitačního ústavu navštěvovat rehabilitace a mít fyzioterapeuta. Hodina s fyzioterapeutem vyjde cca na 700–1000 Kč, předpoklad návštěv je 3–5 hodin týdně. Zbytek peněz by připadl na zdravotní a kompenzační pomůcky,“ dodává Denisa.

O Sonině nemoci 
Intramedulární tumory rostou přímo v míše a vyrůstají z buněk podpůrné míšní tkáně, nejčastějšími typy jsou tzv. astrocytom a ependymom – právě tento typ měla Soňa, sestřička z havlíčkobrodské nemocnice.  Mezi příznaky nejčastěji patří poruchy hybnosti, poruchy čití na trupu i končetinách, obtíže při rozpoznávání tepla a chladu, nejistota při chůzi, poruchy svěračů. Když se obtíže pacienta zhoršují, je indikováno odstranění nádoru.

Vzhledem k tomu, že intramedulární nádory rostou přímo v míše, hrozí při jejich operačním odstranění zhoršení neurologických příznaků pacientů. Je proto zapotřebí velmi jemná mikrochirurgická technika s využitím operačního mikroskopu a speciálních nástrojů. Navíc je v průběhu operace nutné sledování aktuálního stavu funkce míchy a míšních kořenů, ke kterému se využívá elektrofyziologických metod. Pomocí těchto metod je operující neurochirurg neustále informován, zda je ještě v tkáni nádor nebo zda již zasahuje svým výkonem do zdravé míšní tkáně. 


 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Archiv rodiny

Štítky Soňa, sbírka, pomoc, Havlíčkův Brod, nemocnice, mícha, rakovina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sestřička z havlíčkobrodské nemocnice zůstala po operaci na vozíčku. Nyní se zkusí vrátit do normálního života | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.