Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pozor na jídlo a pití venku. Záchranáři na Vysočině vyjíždí i ke spolknutému bodavému hmyzu

Během léta může dojít k řadě nebezpečných situací způsobených bodavým hmyzem – včelou, vosou nebo sršní. K takovým případům nyní poměrně často vyjíždí i záchranáři na Vysočině.

„Třeba koncem června zasahovali u pacientky po bodnutí vosou do hlavy. Pro rychlý rozvoj otoku obličeje a krku, s následným bezvědomím, musela být letecky transportována do zdravotnického zařízení,“ uvádí krajská záchranná služba na svém facebookovém profilu.

Alergici by měli navíc u sebe nosit, a v případě potřeby ihned aplikovat, léky předepsané od svého lékaře. Pokud dojde k vícečetnému poštípání nebo bodnutí v oblasti krku, je doporučeno volat záchrannou službu i v případě, že postižená osoba není alergik.

A přitom to všechno začíná běžnou letní situací. Ležíte na sluníčku, sáhnete po plechovce s vychlazenou limonádou, napijete se a problém je na světě. S douškem nápoje spolknete například vosu nebo včelu. Jen za posledních 14 dnů vyjížděli zdravotníci v rámci Vysočiny asi k deseti případům, ve kterých hrálo hlavní roli žihadlo. Většina z nich byla naštěstí spojena jen s lehčím průběhem alergické reakce.

Záchranáři ale evidují i těžší stavy a příznaky, které přímo ohrožují život pacienta. Jedná se například o otok krku, dušnost, bolesti na hrudi, exantém celého těla nebo i bezvědomí.

Lidé by proto měli být maximálně opatrní při konzumaci jídla a pití ve venkovních prostorách, aby nedošlo k polknutí bodavého hmyzu. To samé platí i při procházkách v lese, kde často můžeme narazit na vosí nebo sršní úly či hnízda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky hmyz, bodnutí, pomoc, záchrana, léto, konzumace, zdraví, Kraj Vysočina, vosa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor na jídlo a pití venku. Záchranáři na Vysočině vyjíždí i ke spolknutému bodavému hmyzu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.