Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Klíšťové encefalitidy je na Vysočině nejvíc za deset let

Klíšťovou encefalitidou, proti které se lze chránit očkováním, onemocnělo na Vysočině za první pololetí letošního roku 18 lidí, v meziročních srovnáních nejvíc za deset let. Loni za stejnou dobu bylo nemocných devět.

"Je to významný nárůst, dá se říct v malých číslech, nicméně Kraj Vysočina je již dlouhodobě na druhém místě v počtu onemocnění na 100 tisíc obyvatel za Jihočeským krajem, je to významná choroba," řekla Alena Dvořáková, ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.. Za nárůstem mohou být podmínky, které letos klíšťatům svědčí včetně teplé zimy a naopak nepříliš teplého ale vlhkého léta.

Nejúčinnějších ochranou proti nemoci je očkování. Na Vysočině ho má asi 24 procent populace. "Očkovat se je možné ještě teď, pokud chtějí mít lidé na podzim ochranu, jinak je možné celoročně, na očkování pojišťovny přispívají," řekla Dvořáková.

Nejvíc nemocných podle ní přibývá v době letních prázdnin. Za celý loňský rok onemocnělo na Vysočině klíšťovou encefalitidou 77 lidí, jeden v souvislosti s nemocí zemřel. Byl to muž z Třebíčska narozený v roce 1949, očkovaný nebyl.

Léčba klíšťové encefalitidy, nehnisavého zánětu mozkových blan nebo mozku je obtížná, léčí se jen příznaky. V první fázi se objevují teploty s charakteristickými příznaky - únavou, bolestmi hlavy, svalstva a malátností. Po částečné úlevě ve druhé fázi nastupují nesnesitelné bolesti hlavy, závratě, malátnost a vysoké teploty.

Foto magazinzahrada.cz | Zdroj ČTK

Štítky ČR, zdraví, příroda, klíšťata, Vysočina, Kraj Vysočina, klíšťová encefalitida, očkování, nemoc, Alena Dvořáková, Krajská hygienická stanice, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klíšťové encefalitidy je na Vysočině nejvíc za deset let | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.