Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lidé v Třešti asi skončí bez zubaře, Eva Hořejší zavře ordinaci. I kvůli koronaviru

Lidé, kteří využívají služby třešťské lékařky Evy Hořejší, možná skončí bez zubní péče. Tato zubní lékařka se rozhodla k 31. červenci ukončit svoji praxi, kterou má v Třešti 40 let. Jedním z důvodů je nárůst administrativy. Rozhodování ale podle jejích slov urychlily zkušenosti z doby nouzového stavu vyhlášeného kvůli koronaviru. Oslovení pacienti shánějí jiného zubaře těžko, ordinace nové nepřijímají.

„Ještě v únoru jsem o ukončení praxe vůbec neuvažovala. Pak nastoupila krize, kdy říkali, že starší lidé vůbec nemají vycházet a my jsme museli nastoupit, ochranné prostředky jsme přitom neměli skoro žádné," postěžovala si šestašedesátiletá zubařka Eva Hořejší. Uvedla, že od dalšího ordinování ji odradil i přístup státu, který podle ní stomatologii přehlíží. Představitelé státu se skoro tváří, jako by zubaři nebyli potřeba. „V době koronakrize nepřišla pomoc skoro žádná, všechno jsem si zajišťovala sama. Za celou dobu jsme dostali půl litru dezinfekce a asi čtyřikrát obyčejné roušky a později respirátory," řekla Hořejší.

Vysočina má přibližně 250 poskytovatelů zdravotních služeb v oboru zubní lékařství, někde jde o zařízení s více lékaři.

Tato lékařka svoji zubní ordinaci v prostorách základní školy vybavenou mimo jiné zubařskou soupravou za asi 750 tisíc korun nebo rentgenem nemá komu předat. Náhradu za odcházejícího kolegu podle ní marně hledá i další třešťský zubař, potvrdil starosta asi šestitisícové Třeště Vladislav Hynk. Náhradu za něj se podle starosty najít také nepodařilo. „Nevím, co všechno slíbit, aby lékaři vůbec projevili zájem u nás lidi ošetřovat," řekl Vladislav Hynk. Město dává k dispozici městský byt, ve kterém podle starosty platí lékaři jen spotřebované energie.

Selhání zdravotních pojišťoven 

V dalších pobídkách novým lékařům je Hynk opatrný. „Když teď budeme privilegovat zubaře, kdo se ozve příště? Praktičtí či dětští lékaři? Nebo se ozvou už ti, kteří praxi vykonávají? Vnímám, že trochu selhávají zdravotní pojišťovny, i když ze statistik nevyplývá, že by byl nedostatek lékařů, ale jsou spíš ve větších aglomeracích než u nás na Vysočině," řekl starosta.

Osloveným pacientům doktorky Hořejší prý pojišťovny doporučily registrovat se u zubařů v Brně vzdáleném asi 100 kilometrů.

Kvůli nedostatku zubních lékařů vloni schválil Kraj Vysočina dotační titul, který má podpořit obce ve zřízení stomatologické ordinace. Zvýhodněné jsou obce do 10 tisíc obyvatel. Na ordinaci mohou získat až 300 tisíc korun. Stejnou částku má pro zubní lékaře připravenou i Žďár nad Sázavou, který vlastními dotacemi podporuje ordinace druhým rokem. Nedaří se mu sice získávat víc lékařů, ale alespoň zvládne nahrazovat odcházející, uvedl už dříve mluvčí radnice Matěj Papáček.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky zubní, lékař, Třešť, Eva Hořejší, péče, zdraví, zubní lékař, Kraj Vysočina, koronavirová krize, COVID-19, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Třešti asi skončí bez zubaře, Eva Hořejší zavře ordinaci. I kvůli koronaviru | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.