Počasí dnes13 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

ČR bude první zemí, kde se bude používat unikátní náplast na hojení chronických ran

Brněnští vědci vyvinuli speciální bionáplast Amnioderm, pomůže hojit chronické rány. Díky Národnímu centru tkání a buněk tak mohou lékaři pomocí této náplasti z lidské amniové membrány transplantovat novou kůži a pomoci s hojením ran především u starších lidí s cukrovkou, nedokrvenýma nohama nebo proleženinami. Licenci získala Zentiva, Česká republika tak bude první zemí v Evropě, kde se bude náplast používat.

Brněnští lékaři našli revoluční způsob hojení komplikovaných chronických poranění. Z lidské amniové membrány vynalezli speciální náplast, která v podstatě zastupuje transplantaci kůže u lidí s cukrovkou nebo proleženinami. Aplikuje se ambulantně, není proto potřeba operace. 

Jednoduchá aplikace a rychlé hojení pomůže pacientům 

Lékař ránu nejprve vyčistí, pak přiloží samotnou náplast ze sterilního obalu a nakonec sekundární krytí. Náplast se v průběhu týdne do rány postupně vstřebá a napomůže tak procesu hojení. Pokud je třeba další aplikace, rána se již nečistí.

Lékaři budou náplastmi léčit například otevřené rány diabetiků. „Vhodné jsou ale i chronické rány jiného původu. Důležité vždy je, aby byla dostatečná průchodnost cév v okolí rány a v ráně nebyla přítomna závažná infekce,“ píše Amnioderm na svém webu.

Náplast z brněnských laboratoří se bude dát použít i k léčbě bércových vředů a další poškození kůže, které se pacientům nehojí. Díky ní na ráně začne růst nová kůže a zároveň působí protizánětlivě. 

„Díky bionáplastem se nejen zlepší klinický stav pacientů, ale také kvalita jejich života,“ uvedla generální ředitelka Zentivy pro Českou republiku a Slovensko Soňa Porubská.

Česko začne náplast používat jako první v Evropě

Díky brněnským vědcům tak bude Česká republika první v Evropě, která bude mít možnost technologie využívat. Licenci na náplasti totiž získala Zentiva a prodávat ji bude v Česku. Náplast vědci vyvíjeli sedm let tak, aby neměla žádné vedlejší účinky. Je vyvinutá z prenatálních tkání, což jsou buňky z pupečníkové krve, tkáně pupečníku a placenty. 

Vědcům se povedlo zachovat bioaktivní molekuly z těchto tkání, především bílkoviny a peptidy v původní struktuře. Díky tomu tak vznikla unikátní technologie k hojení ran, která zrychluje regeneraci poškozených tkání a zachovává její strukturu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto amnioderm

Štítky vědci, Česko, náplast, cukrovka, chronická rána, tkáň, kůže, Zentiva, Evropa, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČR bude první zemí, kde se bude používat unikátní náplast na hojení chronických ran | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.