Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

FOTO: Konečně. Stavba prvního lůžkového hospice v kraji by měla začít v roce 2021

Stavba vůbec prvního lůžkového hospice na Vysočině je zase o krok blíž. Lůžkový hospic na Vysočině je projekt, na kterém Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy, z. s. pracuje od roku 2015. A vypadá to, že nyní vše směřuje k realizaci samotné stavby.

V průběhu let se projekt přesunul z Jihlavy, kde nezískal dostatečnou podporu představitelů města, do Havlíčkova Brodu. Zde mu na jaře roku 2018 zastupitelé vyjádřili důvěru a v únoru 2019 zastupitelstvo Havlíčkova Brodu jednohlasně schválilo darování pozemku pro hospic v případě, že spolek získá finanční prostředky na jeho výstavbu.

Následovala podpora Kraje Vysočina, který v červnu 2019 deklaroval 30% finanční spoluúčast na výstavbě ve výši 20 milionů korun, pokud spolek získá zbývající částku skrze dotaci Ministerstva zdravotnictví. Na začátku roku 2020 Ministerstvo zdravotnictví žádost o dotaci schválilo. Dalším zásadním krokem pro stavbu hospice bylo v červnu vydané stavební povolení.

„Chtěla bych velice poděkovat vedení Města Havlíčkův Brod, pracovníkům městského úřadu Havlíčkova Brodu a vedení Kraje Vysočina, kteří nám v uplynulých měsících velice pomáhali a bez jejichž pomoci bychom nezvládli naplnit doplňující administrativní požadavky ze strany Ministerstva zdravotnictví. Nesmírně si jejich pomoci a podpory cením,“ uvedla Ludmila Novotná, předsedkyně Spolku pro lůžkový hospic Mezi stromy. „Před námi je další etapa realizace projektu. V tuto chvíli se dokončuje prováděcí projektová dokumentace, bude následovat výběrové řízení na dodavatele stavby a půjde-li vše podle plánů, na jaře 2021 by se mělo začít stavět.“ Dodává, že je velice ráda, že se projekt hospice stává stále hmatatelnějším, a že se můžeme těšit na to, že i na Vysočině budeme mít mimo domácích hospiců také lůžkový hospic.

Péče o umírajícího na základě principů paliativní péče 

Většina z nás si přeje trávit závěr svého života v důstojném prostředí se svými nejbližšími. Někteří z nás z různých důvodů nemohou tento čas trávit v domácím prostředí. „Pokud nechceme zemřít v nemocnici či léčebně dlouhodobě nemocných, měli bychom mít možnost využít péči v lůžkovém hospici, kde je o umírající pečováno na základě principů paliativní péče,“ doplnila Ludmila Novotná.

Dotace Kraje Vysočina a Ministerstva zdravotnictví pokryjí samotnou výstavbu hospice. Zůstává však stále mnoho dalších nákladů, které spolek hradí z vlastních zdrojů. Těmi jsou z velké části dary fyzických a právnických osob. Aktuálně je třeba uhradit především dokončení projektové dokumentace, náklady spojené s výběrovým řízením, následně stavební dozor a další přípravné práce. Na to všechno v tuto chvíli stále chybí okolo 1,7 milionu korun. Ludmila Novotná se závěrem obrací na veřejnost s prosbou: „Pokud chcete a můžete, podpořte vznik lůžkového hospice Mezi stromy pro Vysočinu pravidelnou či jednorázovou částkou na transparentní účet 2600 8474 82 / 2010. Informace o našem projektu získáte na webových stránkách nebo Facebooku,“ uzavírá předsedkyně spolku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Spolek pro lůžkový hospic Mezi stromy, z.s.

Štítky hospic, lůžkový, stavba, Mezi stromy, Kraj Vysočina, projekt, strom, Havlíčkův Brod, ministerstvo zdravotnictví, Jihlava, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Konečně. Stavba prvního lůžkového hospice v kraji by měla začít v roce 2021 | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.