Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihlavská nemocnice zkrátila čekací lhůtu na výměnu kyčelního a kolenního kloubu

Nejdéle do tří měsíců na totální endoprotézu kyčelního a kolenního kloubu by se nyní měli dostat pacienti jihlavské nemocnice. Ta totiž na tyto operační zákroky zkrátila čekací lhůtu. Nově tak oddělení obesílá všechny pacienty, kteří jsou zapsáni na čekací listině.

Náhradu kyčelního kloubu každý rok absolvují až dvě stovky pacientů. Zhruba o třetinu méně je těch, kteří podstoupí totální endoprotézu kolenního kloubu: „Pacientům chceme zkrátit období s bolestí, a tak zvýšit kvalitu života, a proto jsme zkrátili čekací doby na operaci. V těchto chvílích písemně oslovujeme všechny z čekací listiny a dáváme termíny na operaci. Celkově se čekací doba na tyto dva nejčastější zákroky zkrátí na 3-4 měsíce,“ popisuje primář ortopedického oddělení Tomáš Lena. Dříve to bylo až čtyřikrát déle.

Za kratší dobu by měla na pacienty přijít řada také na menší operační výkony, jako jsou artroskopie, náhrady předního zkříženého vazu, korekční operace na rukou i nohou, včetně vybočeného palce: „Pacienty objednáváme na zákrok zhruba do 2-4 týdnů,“ říká Tomáš Lena.

Před náhradou kyčelního a kolenního kloubu je nezbytná nejen dobrá předoperační příprava, ale také důsledné naplánování pooperačního období.

Pokud si pacient nepřeje po operaci další rehabilitační péči, je po deseti až dvanácti dnech po odstranění stehů propuštěn do domácí péče. Pacienti, kteří již nejsou tak fyzicky zdatní, a vědí, že už se nezvládnou sami tak dobře “rozchodit“, nebo ti, kteří chtějí z operace maximálně profitovat, překládáme po 5-10 dnech na další rehabilitaci,“ popisuje Monika Zachrlová, mluvčí jihlavské nemocnice.

„A proto, že většina zařízení má naplněnu kapacitu, doporučujeme si místa na lůžkových rehabilitacích rezervovat již v době, kdy dostanou termín operace. Toto plánování považuji za nezbytné a je to jedna z mála věcí, kterou může a musí sám pacient pro sebe udělat. Kromě kapacitně omezených možností může pacient po konzultaci s námi nebo praktickým lékařem oslovit rehabilitace okolních nemocnicích, velkých rehabilitačních zařízení jako Kladruby, Hamzovu léčebnu, rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí a další. Může také oslovit prakticky jakékoli lázně, kam může být přeložen přímo z našeho lůžka a zároveň musí pacient po plánované náhradě kloubu nastoupit ze zákona do tří měsíců od operace. Dobře informovaný a připravený pacient je dnes standardem a rádi pacientům jejich otázky zodpovíme telefonicky na naší ambulanci nebo na našem e-mailu ortjih@gmail.com,“ dodává Tomáš Lena.

Foto Nemocnice Jihlava | Zdroj Nemocnice Jihlava

Štítky pacient, kloub, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská nemocnice zkrátila čekací lhůtu na výměnu kyčelního a kolenního kloubu | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.