Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihlavská nemocnice má nový přístroj. Pomůže odhalit nádory na slinivce

Nemocnice v Jihlavě pořídila nového pomocníka, vyšel na více než dva miliony korun. Řeč je o endoskopu s ultrazvukovou sondou, který pomůže odhalit onemocnění slinivky břišní a žlučových cest. Přístroj bude sloužit personálu na gastroenterologickém pracovišti.

Pomocí endoskopu s kamerou se lékaři dostanou do žaludku a dvanáctníku. Na uvedeném pracovišti jsou následně schopni si ultrazvukem prohlédnout okolní orgány. A to především slinivku a žlučové cesty. Pro pacienta to znamená, že lékař je schopen díky novému lineárnímu echoendoskopu dobře diagnostikovat, který způsob léčby je pro něj lepší. „Jsme schopni například po vyšetření říci, jestli je, či není ve žlučovodu přítomen kámen, pokud ano, následně ho pomocí jiné endoskopické metody odstraníme,“ vysvětluje lékař Ondřej Filip.

Hlavní přínos je ale pro onkologické pacienty. „Dokážeme vyšetřit, zda je v tkáni slinivky přítomen nádor, změřit jeho velikost. Z nádoru dokážeme vzít tenkou jehlou vzorky k mikroskopickému zhodnocení. Dovedeme posoudit, zda je nádor operabilní, nebo není. Myslím, že je to klíčový krok pro onkologickou léčbu,“ dodává Ondřej Filip s tím, že dosud v nemocnici nebyl tento přístroj k dispozici.

Mluvčí Nemocnice Jihlava Monika Zachrlová ještě doplnila, že nový přístroj vyšel na 2 418 000 korun včetně DPH.

Ohodnoť článek

Foto Nemocnice Jihlava

Štítky Nemocnice Jihlava, nádor, slinivka, gastroenterologie, Lékárenský komplex Jihlava, rakovina, lékař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlavská nemocnice má nový přístroj. Pomůže odhalit nádory na slinivce | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.