Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V jihlavské nemocnici lze nově využít služby interventa. Pomůže v těžkých životních chvílích

Jihlavská nemocnice nabízí novou službu. Lidem, kteří ztratí nějakou svou blízkou osobu, může nově pomoci speciálně vycvičený intervent. Pomáhá pacientům i jejich příbuzným v nejhorších životních chvílích.

Vyškolení „peeři“ již několik měsíců pomáhají lékařům a sestrám vzpamatovat se z prožitků, které některým nedají spát.  Smrt dítěte, hromadná dopravní nehoda, těžce zranění rodiče od malých dětí. I to jsou situace, které zažívají zdravotníci, především na urgentním příjmu. 

Dvě ženy - Ivana Mátlová a Radmila Křížová jsou nyní jediné v jihlavské nemocnici, které pomáhají ostatním zdravotníkům v podobně psychicky vypjatých situacích. Po nepříjemném prožitku pomohou rozebrat situaci a vypořádat se s ní a dostat kolegy do normálního chodu. „Peeři“ pomáhají i v případě zdravotních nebo rodinných problémů rodinné nebo řeší šikanu. Zkrátka se všemi problémy, které zdravotníky limitují v práci.

Z Ivany Mátlové a Radmily Křížové jsou nyní také interventky, což znamená, že pomáhat mohou nejenom kolegům, ale také pacientům a jejich příbuzným. „Například když se narodí mrtvé dítě, jsme tu pro rodiče, aby tragédii lépe zvládli. Naším úkolem je poskytnout jim psychickou podporu zvláště v prvních chvílích jejich trápení a bolesti. Kolegové nás zavolají k rodičům a my se snažíme jim pomoci celou věc uzavřít,“ popisuje Ivana Mátlová. Jak říká, existuje manuál podpory: „Funguji také jako spojka mezi rodinou a zdravotníky, pomáhám poté, co zemře lidem jejich blízký a oni nevědí, co bude dál,“ popisuje. 

„Peeři" i interventi jsou vycvičeni v rámci systému psychosociální intervenční služby, každý rok se musí dále vzdělávat. Musí proto absolvovat další kurzy pod vedením klinického psychologa. A pomáhat budou nejenom kolegům v Jihlavě: „Fungujeme celorepublikově, takže dokážeme pomoci lidem v celé zemi,“ dodává Ivana Mátlová s tím, že příběhy pacientů si odnáší s sebou domů: „S tím se musíme vyrovnat každá sama, ale i na to máme jakýsi manuál,“ uzavírá interventka z jihlavské nemocnice.

Foto Lenka Dvořáková

Štítky Lékárenský komplex Jihlava, pacient, zdravotnický pracovník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jihlavské nemocnici lze nově využít služby interventa. Pomůže v těžkých životních chvílích | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.