Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Epidemie stagnuje. Lidí s respiračními chorobami mírně ubylo

Nemocných s respiračními chorobami na Vysočině ubývá jen pomalu. Za poslední týden se jejich počet snížil o čtyři procenta. Epidemie s různou intenzitou v jednotlivých okresech platí v celém kraji. Na 100 tisíc obyvatel je 1534 nemocných, před týdnem jich bylo 1596. Epidemii by mohly přerušit jarní prázdniny, řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková.

V uplynulém týdnu musel být kvůli vážnému průběhu chřipky hospitalizovaný muž z Jihlavska narozený v roce 1957. Chřipka mu zkomplikovala jeho kardiovaskulární choroby, přitěžující u něj byla i obezita. „Obezita bývá velmi často takovým predispozičním faktorem," řekla Alena Dvořáková. V souvislosti s chřipkou letos v kraji zemřel jeden člověk, osm dalších včetně třináctiletého chlapce muselo být kvůli jejímu vážnému průběhu hospitalizováno.

Epidemie podle Dvořákové v kraji spíš stagnuje, neklesá ani počet laboratorně potvrzených případů chřipky. Nejvíc nemocných má Havlíčkobrodsko, kde jich za poslední týden dvě procenta přibylo, nemocných je tam nyní 1872 na 100 tisíc obyvatel. V dalších čtyřech okresech Vysočiny je oproti minulému týdnu nemocných méně. „Jarní prázdniny by to mohly trochu přerušit, protože největší nemocnost je u školních a předškolních dětí," řekla Dvořáková. Jarní prázdniny začnou na Vysočině 9. března.

Kvůli vysokému výskytu respiračních chorob zůstávají v kraji návštěvám uzavřená některá zdravotnická a sociální zařízení, včetně domovů pro seniory ve Žďáru nad Sázavou, Jihlavě a Havlíčkově Brodě. Zákaz návštěv vyhlášený 7. února dál platí také v Nemocnici Havlíčkův Brod či v Pelhřimově, kde ho vyhlásili o den dřív.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky chřipka, nemoc, zdraví, Kraj Vysočina, Alena Dvořáková, jarní prázdniny, Krajská hygienická stanice, návštěva, okres Jihlava, Nemocnice Havlíčkův Brod, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Epidemie stagnuje. Lidí s respiračními chorobami mírně ubylo | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.