Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pacienti se stomií mají nového pomocníka. Učí, jak o sebe pečovat po operaci střev

Takzvané stomické sestry, které pomáhají pacientům po operaci střev a musí se naučit pečovat o svůj střevní vývod, vymyslely brožuru, která pacientům zjednoduší orientaci v pomůckách. Obrázky jsou v ní kreslené a text srozumitelný pro všechny. Nový pomocník byl teď oceněn v soutěži Bezpečná nemocnice.

„Každým rokem stoupá počet našich pacientů, protože obecně přibývá zánětlivých onemocnění střev,“ vysvětluje stomická sestra Markéta Vávrová jednoduchou rovnici. Jedná se hlavně o Ulcerozní kolitidu a Crohnovu chorobu. A tato onemocnění se týkají pacientů napříč generacemi. „Chceme vyvrátit mýtus, že se stomií se potýkají starší pacienti a ukázat, že to není tabu. Jak zánětlivá onemocnění střev, tak i onkologická onemocnění, které vyžadují operační výkon s následným střevním vývodem se týkají i pacientů mladších třiceti let. V péči máme dospívající dívku, i tříleté dítě,“ dodává. 

Samotná brožura je ke zhlédnutí zde. 

Nově vzniklá brožura je tedy jasnoduchá a srozumitelná. Hlavně díky kresleným obrázkům, které navádí jak pečovat o stomii krok za krokem. „Tím umožní našim pacientům návrat do domácího ošetřování, bez pocitu úzkosti z nově vzniklé situace,“ říká Monika Zachrlová, mluvčí Nemocnice Jihlava.

V Jihlavě zhruba 80 pacientů ročně 

Ročně je v jihlavské nemocnici provedeno zhruba 200 resekcí střev. Po těchto operacích zůstává zhruba 80 pacientů v péči stomických sester, které učí pacienty žít na přechodnou dobu se stomií. Z nich asi padesát zůstane v jejich péči trvale.

„Celkově v ambulanci dvě speciálně vyškolené stomické sestry pečují o 213 pacientů, kteří dochází do stomické poradny na pravidelné kontroly. Pokud nastane nějaký problém, mají pacienti možnost i telefonické konzultace,“ doplnila mluvčí Zachrlová.

Ohodnoť článek

Štítky stomie, vývod, střeva, brožura, návod, pacient, střevo, nemoc, Lékárenský komplex Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacienti se stomií mají nového pomocníka. Učí, jak o sebe pečovat po operaci střev | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.