Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Počet nemocných je o třetinu vyšší. Hospitalizovaný byl třináctiletý chlapec

Také na Vysočině platí, stejně jako všude jinde v ČR, chřipková epidemie. Za uplynulý týden se počet nemocných zvýšil o 36 procent. Nemocných je 1840 na 100 tisíc obyvatel. Průměr v Česku je o 25 nemocných víc. Kvůli vážnému průběhu chřipky skončil v nemocnici třináctiletý chlapec, řekla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Alena Dvořáková.

Mladík z Pelhřimovska byl hospitalizovaný 28. ledna. Laboratorně u něj byla potvrzena chřipka typu B. Potvrzených případu pravé chřipky podle Dvořákové mezi pacienty přibývá, převažuje ale typ A. Od začátku roku evidují hygienici v kraji pět pacientů, jejichž průběh nemoci byl vážný a vyžádal si hospitalizaci.

Více než 2500 nemocných, konkrétně 2613, je aktuálně na Žďársku, je to nejvíc z celé Vysočiny. Hranici epidemie odpovídající relativní nemocnosti 1700 lidí na 100 tisíc obyvatel překročilo i Havlíčkobrodsko s 1900 nemocnými. Nejlépe je na tom Jihlavsko, tam hygienici evidují 1385 nemocných na 100 tisíc lidí.

Kam všude nesmí návštěvy? 

S chřipkovou epidemií bývají spojeny i zákazy návštěv v nejrůznějších zařízeních. Na Vysočině toto opatření platí už v pěti sociálních zařízeních či nemocnicích. Ode dneška platí v domově pro seniory Na Bradle ve Světlé nad Sázavou. Od úterý do pátku bude zavřená malotřídní základní škola s mateřskou školou ve Škrdlovicích na Žďársku. Ke stejnému opatření minulý týden sáhly dvě školy ze Žďárska a Jihlavska, kde se nemocnost dětí začala zvyšovat už v polovině ledna. Dnes už do nich děti nastoupily.

Nejpostiženějším krajem jsou jižní Čehy, kde je nemocných 2211 na 100 tisíc obyvatel. Nejlepší situace je podle Dvořákové naopak v Praze, kde je nemocných méně ne 1600 na 100 tisíc lidí.

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky zdraví, chřipka, Vysočina, epidemie, Kraj Vysočina, Česko, Alena Dvořáková, Krajská hygienická stanice, okres Žďár nad Sázavou, návštěva, okres Jihlava, okres Pelhřimov, okres Havlíčkův Brod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Počet nemocných je o třetinu vyšší. Hospitalizovaný byl třináctiletý chlapec | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.