Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Uzavřená zařízení zatím nebudou rušit zákazy návštěv

Zdravotnická nebo sociální zařízení na Vysočině uzavřená návštěvám kvůli hrozbě epidemie respiračních chorob zatím nebudou zákaz návštěv rušit. Zdravotní stav pacientů na oddělení následné péče v Humpolci se sice tento týden zlepšil, o případném odvolání zákazu se ale budou odborníci radit až v pondělí. Domov důchodců Proseč u Pošné, který návštěvy zakázal ve čtvrtek, zůstane zřejmě zavřený do konce února, dnes řekli zástupci provozovatelů.

Humpolecké oddělení následné péče soukromé společnosti Vysočinské nemocnice s asi 95 pacienty je uzavřené od 24. ledna. „Z původních sedmdesáti až osmdesáti procent nemocných mezi hospitalizovanými pacienty je to teď třicet až čtyřicet procent, tedy mírně na ústupu, ale ještě neuvažujeme, že bychom v pondělí zákaz návštěv zrušili," řekla jednatelka společnosti Lenka Smutná. Personál nemocnice podle ní prozatím nemocný není.

Nemocnost personálu nemusí řešit ani Domov důchodců Proseč u Pošné na Pelhřimovsku, který preventivně zakázal návštěvy 30. ledna. „Vzhledem k tomu, jakou máme cílovou skupinu, kde mají klienti skutečně hodně sníženou imunitu, vyhlašuju vždycky zákaz návštěv z preventivních důvodů," řekl ředitel domova Jiří Hormandl.

Zákaz minimálně do konce února 

Loni podle něho návštěvy do zařízení nesměly šest týdnů. Letos předpokládá, že bude zákaz platit minimálně do konce února. „Někdo by řekl, že je to až zbytečně, ale pořád si myslím, že to má smysl, vždycky se nám to vyplatilo," vysvětluje Hormandl. Nikdo z 86 klientů nemocný není, o plánovaném zákazu byli příbuzní podle ředitele informovaní s velkým předstihem, aby ještě stihli na návštěvu přijet.

Jako první na Vysočině omezilo návštěvy Alzheimercentrum Jihlava s 92 klienty. Zákaz návštěv tam platí od 14. ledna. „Neměli jsme diagnostikovanou chřipku, nicméně jsme měli zvýšené množství respiračních onemocnění," řekla ředitelka centra Renata Horňáková. Kvůli respiračním chorobám je na neschopence i část personálu. Provoz to ale neomezilo. O případném zrušení zákazu návštěv bude centrum rozhodovat příští týden na základě vývoje nemocnosti po dohodě s lékařem.

Nejnovější údaje o vývoji nemocnosti s respiračními chorobami zveřejní hygienici v pondělí. Podle posledních údajů je nemocných na Vysočině na 100 tisíc obyvatel víc než 1300, na Žďársku už padla hranice epidemie stanované na 1700 nemocných. 

Jak vyzrát na chřipku?
- dodržujte klidový režim
- důležitý je dostatek spánku a odpočinku
- pijte horký čaj s medem a citrónem 
- doplňujte vitamin C
- důležitá je zvýšená konzumace ovoce a zeleniny
- teplotu nad 38 stupňů Celsia snižujte lékem proti horečce
- pokud léky proti teplotě nezabírají, vyzkoušejte zábaly
 - návštěva lékaře je nutná při neustupujících potížích  

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zdraví, chřipka, návštěvy, zákaz, Vysočina, návštěva, Kraj Vysočina, nemoc, pacient, Pošná, Proseč, Humpolec, Vysočinské nemocnice s.r.o., okres Pelhřimov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

CHŘIPKA NA VYSOČINĚ: Uzavřená zařízení zatím nebudou rušit zákazy návštěv | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.