Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Třebíč může pomoct v boji s koronavirem. Čínské partnerské město ji požádalo o roušky či rukavice

Městská rada v Třebíči se bude ve středu 29. ledna zabývat žádostí partnerského města v Číně. I-čchang z provincie Chu-pej dnes požádalo své partnerské město Třebíč o zdravotnický materiál, který by pomohl v boji s koronavirem. Provincie je ohniskem nákazy, ve městě jsou stovky nakažených a jeden člověk zemřel.

Stejné téma se objeví i na čtvrtečním zastupitelstvu, pomoc přislíbil také Kraj Vysočina.

Čtyřmilionové čínské město podle starosty Třebíče a náměstka hejtmana Pavla Pacala v doručeném e-mailu žádá především o roušky, zdravotnické rukavice, obuv a oblečení. „Zjistíme, zda je vůbec možno zde materiál sehnat, zda je k dispozici. Osobně předpokládám, že ano," řekl Pavel Pacal. Navrhne, aby pomoc byla ve výši 50 tisíc korun, a o stejnou částku požádá i kraj. „Je to spíš v rovině nějakého vyjádření solidarity, protože těžko to za čtyřmilionové město vytrhneme," řekl.

I-čchan je třebíčským partnerským městem od roku 2015. Čínu o rok později navštívila skupina třebíčských studentů, ti čínští byli na oplátku v Třebíči. „Došlo i k hospodářským kontaktům mezi několika firmami. Poslední politická a ekonomická návštěva z Číny tady byla před dvěma lety," doplnil Pacal.

Koronavirus se začal šířit loni. Problémy s ním jsou nejen v provincii Chu-pej, z jejíž metropole Wu-chanu se šíří. V Číně je jím nakaženo přes 4500 lidí, více než 100 už jich zemřelo. Další případy jsou v zahraničí, kde nikdo nezemřel. Několik podezření z nákazy koronavirem registrují i lékaři v Česku, zatím se však žádné nepotvrdilo.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky koronavirus, pomoc, partnerství, epidemie, Třebíč, partnerská města, COVID-19, Čína, Chu-pej, Pavel Pacal, I-čchang, Kraj Vysočina, Česko, Wu-chan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíč může pomoct v boji s koronavirem. Čínské partnerské město ji požádalo o roušky či rukavice | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.