Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Tři lidé na Vysočině se letos nakazili HIV. Nechte se bezplatně a anonymně otestovat

V Jihlavě opět proběhne kampaň s názvem Evropský týden testování, za prevenci a osvětu onemocnění HIV infekcí a žloutenky typu B a C, a to již posedmé. Zájemci se mohou nechat zdarma otestovat od pátku 22. do pátku 29. listopadu v kontaktním Centru U Větrníku Oblastní charity Jihlava.

„Screeningové testování je zcela zdarma a anonymní, otestovat se může každý, kdo byl v minulosti vystaven riziku přenosu infekce HIV či hepatitidy typu B a C, například prostřednictvím nechráněného pohlavního styku nebo kontaktu s infikovanou krví při injekčním užívání drog. Pokud se infekce odhalí včas, pak umožňuje nakaženému podstoupit léčbu, která dokáže zajistit kvalitní život. Čím dříve je infekce odhalena, tím účinněji odpovídá tělo pacienta na léčbu a předchází se nežádoucím komplikacím,“ upozorňuje Anna Mištová, vedoucí Centra U Větrníku

Podle dostupných statistických údajů Státního zdravotního ústavu a Národní referenční laboratoře pro HIV/AIDS byly v Kraji Vysočina v tomto roce zjištěny zatím tři nové případy HIV infekce, dva z nich byly zaznamenány ve skupině mužů mající sex s muži, u třetího případu se jedná o heterosexuální přenos.

„V průběhu celého roku poskytujeme službu screeningového testování na HIV a další infekce našim klientům, což jsou mimo jiné injekční uživatelé drog, u této skupiny i díky našim programům, zůstává dlouhodobě prevalence HIV infekce pod 1 %. Několikrát za rok, a právě také v rámci Evropského týdne testování, otevíráme dveře našeho zařízení i široké veřejnosti a nabízíme screeningové testování bezplatně, anonymně a bez předsudků, což jsou pro testované osoby zásadní proměnné,“ doplňuje Anna Mištová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky HIV, Jihlava, infekce, Kraj Vysočina, Státní zdravotní ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři lidé na Vysočině se letos nakazili HIV. Nechte se bezplatně a anonymně otestovat | Zdraví | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.