Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Střední školy na Vysočině mají stovky volných míst. Nejvíce v Jihlavě a Třešti

V učňovských a maturitních oborech středních škol na Vysočině bylo v srpnu přes 400 volných míst, vyplývá to z informací na webu Kraje Vysočina. Některé školy budou přihlášky přijímat ještě 31. srpna. První ročníky oborů, o které je malý zájem, někde ani neotevřou.

Do prvních ročníků středních škol a gymnázií včetně víceletých nastoupí v září podle předpokladu krajského úřadu na Vysočině asi 5 tisíc žáků.  Dodatečné přijímací řízení pořádala i Střední odborná škola a Vyšší odborná škola v Bystřici nad Pernštejnem na Žďársku. V tomto okrese má volné kapacity také velkomeziříčská hotelová škola a střední odborná škola řemesel.

Nejvíc volných míst mají prozatím školy v Jihlavě a Třešti na Jihlavsku, kam je možné se stále hlásit. Mají místa pro asi 170 dětí.  „Na poslední kolo přijímacího řízení reflektovali jen dva zájemci,“ řekl ředitel školy v Bystřici nad Pernštejnem Miroslav Novák. Neobsazené podle něho zůstávají především maturitní obory agropodnikání a cestovní ruch. První ročník oboru agroturistika, jediného oboru Vyšší odborné školy, letos pro nezájem žáků škola vůbec neotevře.

Přitom právě o lidi vzdělané v zemědělství je podle Nováka mezi zaměstnavateli v regionu zájem. Ke studiu se ale podle něho hlásí především děti z rodinných farem, které pak na volném trhu práce nekončí. Škola na pomezí Jihomoravského kraje a Vysočiny zažívá dlouhodobý pokles zájmu žáků. 

„Ještě v roce 2008 jsme měli 600 žáků, nyní jich je asi 250,“ řekl Novák.  Jednu z příčin vidí v konkurence jihomoravských škol a jejich snadné dostupnosti díky integrovanému dopravnímu systému, který na jihu Moravy funguje.

Čtyřleté maturitní obory včetně gymnázií bude s novým školním rokem na Vysočině studovat přibližně 10 800 žáků, asi 3700 žáků budou mít víceletá gymnázia, všech žáků učňovských oborů bude přibližně 4500 a nástavbových oborů necelých 500.

Autoři | Foto Archiv Karla Štixe

Štítky škola, studenti, volná místa, vzdělání, Kraj Vysočina, střední škola, Jihlava, Třešť, Mirek Novák, Bystřice nad Pernštejnem, okres Žďár nad Sázavou, okres Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střední školy na Vysočině mají stovky volných míst. Nejvíce v Jihlavě a Třešti | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.