Počasí dnes8 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Kuchař s michelinskou hvězdou Philippe Mille vaří se studenty vysočinské Gastroakademie

Michelinské hvězdy jsou oceněním, po kterém touží téměř všichni kuchaři. Obrovským zážitkem a motivací je se s držiteli gastronomického „Oskara“ osobně i jen setkat. Francouzský šéfkuchař Fhilippe Mille, držitel hned dvou michelinských hvězd, pobývá aktuálně dva dny na Vysočině a většinu svého času chce věnovat popularizaci gastronomie, představení kreativity a nových kulinářských konceptů pro studenty zařazené do projektu Gastroakademie připravené Krajem Vysočina.

Philippe se nebojí být sám sebou, posouvá obor, ve kterém se pohybuje, stále dopředu. Nebojí se vést početný tým studentů a nabídnout jim jiný, originální pohled na gastronomii. Ve středu 4. dubna v kuchyňském studiu Obchodní akademie, Střední zdravotnické školy a Střední odborné školy služeb Jihlava z náhodně vybraných surovin pod jeho vedením, jako šéfa kuchyně, studenti připravili zeleninový kuskus, vepřovou panenku plněnou houbami a zeleninou a dezert s ovocem.

„Dnešní vaření s Philippem Millem je pro mě zatím vrchol toho, co jsem zažil. Budu se mu dívat pod ruce a chci se něco naučit,“ říká Daniel Juránek z Hotelové školy Světlá Velké Meziříčí. „Baví mě moderní gastronomie, ráda se nechávám v restauraci jídlem překvapit i pobavit, dnes jsme v praxi viděli, že kromě kulinářského umění je jídlo i společenský zážitek,“ uvedla Soňa Dubová z jihlavské střední školy s tím, že doufá, že jednou všechno, co se na Vysočině naučí, zúročí jako šéfkuchařka v horském hotelu.

Nad čím všichni hosté kuchařské prezentace kroutili hlavou, bylo neskutečně rychlé tempo přípravy pokrmů a práce michelinského šéfkuchaře. Nebylo možné ho zastihnout, věnoval se spravedlivě všem týmům a stále je povzbuzoval k maximálnímu výkonu. Přitom prozradil, že se studenty obvykle vůbec nevaří.

Zatímco ve středu Fhilippe Mille společně s dvanácti posluchači Gastroakademie připravoval degustační menu, dnes bude odborným konzultantem a přísným hodnotitelem mezinárodní gastronomické soutěže Kuchař Vysočiny Junior 2018 Open, kterou připravuje Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod. Společné zadání pro všech dvanáct týmů studentů oborů kuchař je během 45 minut uvařit a naservírovat předkrm z medu a ohromit hlavním chodem, ve kterém hraje prim vepřová panenka.

Projekt Gastroakademie Kraje Vysočina letos probíhá třetím rokem. Zatím ho absolvovala třicítka nejnadanějších mladých lidí ze čtyř krajských středních škol. Jak říká radní Kraje Vysočina pro oblast školství, mládeže a sportu Jana Fialová v rámci speciálně upravené nabídnuté praxe studenti fungují jako normální týmový hráči, opravdu v sedmi regionálních restauracích a hotelech vaří, není to jen o loupání brambor. Stejně jako jejich kouči všechno ochutnávají, majitelé restaurací jim podle aktivity nabízí i běžnou brigádu nebo později také zaměstnání. „Výběrem skutečně aktivních studentů se chceme vyhnout nezájmu, absenci snahy, určité rezignaci nad výsledkem práce. Už jsme ve stadiu, kdy studenti z vlastní iniciativy do vybraných provozů sami chodí i ve volnu, snaží se být členem hotelového týmu. Vysočinská Gastroakademie plní účel, vychovává profesionály, kteří do kuchyně patří. Všechny žáky gastrooborů pak po celou dobu studia motivujeme, aby i po dokončení školy u profese zůstali,“dodává.  

V Kraji  Vysočina v současné době mohou děti studovat až 15 různých gastrooborů.

Tisková zpráva | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky Gastroakademie, michelinská hvězda, Philippe Mille, Kraj Vysočina, gastronomie, Ceny Oscar, restaurace, Jana Fialová, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kuchař s michelinskou hvězdou Philippe Mille  vaří se studenty vysočinské Gastroakademie | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.