Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kapacita školek může být za tři roky nedostatečná. Nejen v krajské Jihlavě

Kapacita mateřských škol v Jihlavě převyšuje letos poptávku o pět až deset procent. Město proto může umístit všechny děti starší tří let, jejichž rodiče o to projeví zájem, a volná místa nabídnout i dětem mladším. Příznivá situace se však může změnit už ve školním roce 2020/2021, kdy by měly mít nárok na umístění ve školkách i dvouleté děti, řekl Tomáš Koukal z městského odboru školství, podle něhož nejde pouze o problém Jihlavy. Situací by se do konce roku měla zabývat rada města.

Město Jihlava zřizuje tři mateřské školy s celkem 21 pracovišti. Největším subjektem je MŠ Mozaika sdružující 17 pracovišť. Celková kapacita jihlavských mateřských škol je 1843 dětí a podle Koukala je v současné době o pět až deset procent naddimenzovaná. „Někteří rodiče si však vybírají školky podle zaměření, nebo místa bydliště,“ uvedl Koukal. Pak se podle něj může stát, že zájem o školky v centru města převyšuje jejich kapacitu, zatímco v okrajových čtvrtích jsou volná místa.

„Novelizovaná vyhláška předpokládá, že ve školním roce 2020/2021 budou mít obce povinnost přijímat i dvouleté děti. V tu chvíli nastane problém,“ míní Koukal. Přestože přibližně deset procent rodičů děti do školky nedává a město má ještě nějaké rezervy a navíc počítá s tím, že do dvou let postaví v ulici Na Dolech další školku s internátním provozem, pro přibližně 250 dětí bude nutné najít místo.

Každá ze školek má přibližnou kapacitu kolem stovky dětí. „Náklady na stavbu jedné mateřské školy dosahují přibližně 50 milionů korun. Jen v Jihlavě tak bude třeba najít 250 milionů korun, a to město nemá,“ argumentuje Koukal. Podle něj by měl pomoci stát. „Ve chvíli, kdy zákonodárce řekne, že se budou přijímat dvouleté děti, měl by na to najít peníze,“ dodal.

Pokud by město mělo mít v roce 2021 pro děti zajištěné dostatečné kapacity, je podle Koukala nejvyšší čas hledat řešení. Odbor školství by měl nejpozději do konce roku analýzu současného stavu předložit radě města.  Nejjednodušším řešením by podle Koukala byla změna vyhlášky a zrušení nárokovosti na umístění dvouletých dětí.

Podobný názor má i místostarostka Havlíčkova Brodu Ivana Mojžyšková (ČSSD), kde rovněž existuje převis nabídky nad poptávkou. „Jestliže stát ukládá obcím další novou povinnost, měl by rozšíření těchto veřejných služeb samozřejmě zafinancovat. Osobně se domnívám, že umisťování dvouletých dětí do mateřských škol je problematické a z hlediska jejich vývoje nevhodné,“ uvedla Mojžyšková.

Celková kapacita pro předškolní vzdělávání v Havlíčkově Brodě je 779 míst, pro tento školní rok bylo po přijímacím řízení 248 volných míst. „Pokud však budou moci rodiče od září 2020 požadovat nárokové umístění dvouletých dětí, pak kapacita bude nedostatečná,“ uvedla místostarostka. Město se na tuto situaci připravuje, radní už v červenci uložili odboru rozvoje města zadat zpracování studie pro navýšení kapacity pro předškolní vzdělávání.

Třebíči dosahuje kapacita tamních mateřských škol 1497 míst. V současné době je obsazeno 1258 míst, takže kapacita převyšuje poptávku o přibližně 16 procent. „Jelikož pozorujeme plošně úbytek dětí, jsme přesvědčeni, že i při novele vyhlášky bude kapacita školek dostačující,“ řekla ČTK mluvčí radnice Irini Martakidisová.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky kapacita, školka, děti, vzdělání, zákon, Jihlava, mateřská škola, školní rok, Ivana Mojžyšková, Havlíčkův Brod, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kapacita školek může být za tři roky nedostatečná. Nejen v krajské Jihlavě | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.