Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Jihlavě budou probíhat zápisy do prvních tříd. Rodiče nesmí zapomenout rodný list a občanku

Ve dnech 21. a 22. dubna budou probíhat zápisy dětí do prvních a přípravných tříd ve školním roce 2017/2018, a to v základních školách, které zřizuje statutární město Jihlava. V ZŠ speciální a Praktické škole Jihlava se zájemci o zápis dostaví 21. dubna 2017.

Podrobnější informace o místě a časovém harmonogramu zápisu budou zveřejněny řediteli jednotlivých škol formou vývěsek na budovách škol. „Zákonný zástupce dítěte je povinen přihlásit školou povinné dítě k zápisu do školy. Povinná školní docházka začíná počátkem školního roku, který následuje po dni, kdy dítě dovrší šestý rok. To znamená, že povinnost dostavit se k zápisu do 1. třídy základní školy pro školní rok 2017/2018 se vztahuje na děti narozené od 1. 9. 2010 do 31. 8. 2011 a dále děti, kterým byl při zápisu v lednu 2016 povolen odklad školní docházky o jeden rok,“ vysvětluje Tomáš Koukal, vedoucí odboru školství, kultury a tělovýchovy.

Ne každé šestileté dítě je však tělesně nebo duševně přiměřeně vyspělé a požádá-li o to jeho zákonný zástupce, odloží mu ředitel školy začátek školní docházky o jeden školní rok. „O odkladu školní docházky rozhoduje ředitel školy na základě odborného posouzení lékaře a příslušného poradenského zařízení,“ doplňuje Koukal.  Ještě dodává, že povinnost dostavit se k zápisu se vztahuje i na děti, u kterých je předpoklad odkladu školní docházky.

Co s sebou k zápisu?

Nutný je rodný list dítěte a občanský průkaz zákonného zástupce.

Povinnost zapsat žáka se škole ukládá podle jejího stanoveného školského obvodu, to znamená podle místa trvalého bydliště. Každý rodič má právo zvolit si, na jakou školu bude jeho dítě přihlášeno. „V případě, že rodiče zvolí školu mimo spádovou oblast a vybraná škola má naplněnou kapacitu, nemusí ředitel školy požadavku zákonných zástupců vyhovět. O nepřijetí jsou zákonní zástupci dítěte ředitelem školy písemně vyrozuměni a dítě bude přijato do školy ve spádovém obvodu podle místa bydliště. Ředitel školy vyrozumí o přijetí dětí zákonné zástupce obvyklým způsobem,“ uzavírá Tomáš Koukal.

Foto Dominik Svoboda | Zdroj Magistrát města Jihlavy

Štítky Jihlava, školní rok, školní docházka, ředitel školy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihlavě budou probíhat zápisy do prvních tříd. Rodiče nesmí zapomenout rodný list a občanku | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.