Počasí dnes9 °C, zítra9 °C
Sobota 14. září 2024  |  Svátek má Radka
Bez reklam

Po dvou letech končí přestavba dílen na průmyslovce v Pelhřimově

Školní dílny na Střední průmyslové škole a Středním odborném učilišti Pelhřimov jsou po dvouleté rekonstrukci hotové. Příští týden se sem na nový školní rok vrátí studenti, kteří se budou sami moci podílet na nastavení části technického zařízení, ale i na samotném vybavení.

Stavební práce byly náročné a zahrnovaly i bourání. „Na demolici budovy B navázala výstavba nového objektu a rekonstrukce přilehlé budovy A,“ přiblížil rozsah modernizace radní Kraje Vysočina pro oblast majetku Karel Janoušek. Podle jeho informací práce trvaly bez jednoho měsíce přesně dva roky, tedy v souladu s dohodnutým termínem.

Část areálu navíc bude energeticky úspornější, a to o více než polovinu. „A to díky výměně oken, samozřejmě zateplení, rekonstrukci topné soustavy, osvětlení v učebnách a instalaci větrání s rekuperací odpadního tepla,“ popsala náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina pro regionální rozvoj Hana Hajnová.

Kraji se na tento projekt podařilo získat dotaci ve výši 3,7 milionu korun z Národního programu Životní prostředí v rámci Národního plánu obnovy. Celkem kraj za rekonstrukci ze svého rozpočtu vyčlenil bezmála 122 milionů korun.

Školní dílny mají také nově chytré vypínače umístěné v posledním podlaží. „Jejich nastavení bude součástí výuky, žáci si sami zkusí, jak automaticky ovládat nejen intenzitu osvětlení nebo stínění, ale i klimatizaci. Podíl samotné školy je patrný také na vybavení, konkrétně nábytku, který si studenti zhotovili sami,“ vyzdvihl hejtman Kraje Vysočina Vítězslav Schrek.

V dílnách vznikla také kadeřnická provozovna. Navíc přibyla také nová svařovna a řada učeben. „Díky těmto prostorám mohlo dojít k rozšíření oborů zaměřených na elektro, o které projevili žáci devátých ročníků velký zájem,“ doplnil Jan Břížďala, radní Kraje Vysočina pro oblast školství.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Kraje Vysočina

Štítky vysočina, pelhřimov, školní dílny, kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po dvou letech končí přestavba dílen na průmyslovce v Pelhřimově | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.