Počasí dnes30 °C, zítra23 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Třebíčská ZUŠ zruší jedno ze svých pracovišť, jinde se budou školy naopak rozšiřovat

Základní umělecká škola Třebíč zruší své pracoviště v Soukopově ulici. Učebny přesune do sousedství svého hlavního sídla na Masarykově náměstí. Podle ředitelky Evy Vaňkové je důvodem snaha šetřit provozní náklady. Kvůli nákladům už také škola ukončila provoz svého pracoviště v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jiné ZUŠ v kraji se naopak chystají svoje provozy rozšiřovat. ČTK to řekly ředitelky oslovených škol.

Jaroměřické pracoviště podle Vaňkové musela třebíčská ZUŠ zrušit kvůli nezájmu dětí. „Ještě dva roky zpátky jsme se snažili udělat tam nějakou kampaň, aby se nám děti přihlásily. Bohužel to vyšlo poměrně naprázdno," řekla Eva Vaňková. Složitá podle ní byla celá organizace výuky, kdy kvůli postupovým zkouškám stejně musely děti přijíždět do Třebíče, ZUŠ navíc musela Jaroměřicím platit nájem, což třeba ve svém dalším pracovišti v Rokytnici nad Rokytnou nemusí. Starosta Jaroměřic nad Rokytnou Jaroslav Soukup (SOCDEM) ČTK řekl, že se přesto bude snažit s třebíčskou školou na obnově výuky dohodnout.

ZUŠ Třebíč ještě působí v Okříškách, ve kterých zatím zůstane. „Ale bude to záležet i na personální situaci, pokud máme dostatek žáků v Třebíči, vždycky budu stát spíš o to, abychom vyučovali tam, kde je zkrátka ta výuka plnohodnotná, včetně toho, že mají děti možnost hrát na kvalitní nástroje," řekla Vaňková.

Provoz pracoviště v třebíčské Soukopově ulici stojí podle Vaňkové školu ročně asi 200 tisíc korun. V budově je navíc několik učeben bez využití a ve zbylých se vyučuje jen čtyři dny v týdnu.

VIDEO: Náměstí v Třešti opět zdobí ikonická budova. Nahlédněte dovnitř opravené a dnes požehnané ZUŠ

Rok a půl trvala v Třešti na Jihlavsku rekonstrukce budovy na náměstí T. G. Masaryka, jež byla zhruba deset let opuštěná a bez využití. Zázemí zde od nového školního roku najdou žáci základní umělecké školy (ZUŠ). Modernizace budovy, kam lidé...

Základní umělecká škola Františka Drdly ve Žďáru nad Sázavou se bude podle ředitelky Dana Foralová rozšiřovat. „Kapacitu hlavní budovy máme 850 žáků, ale v rejstříku máme kapacitu 900 žáků," řekla Dana Foralová. Pro 50 žáků multimediálního oboru vzniknou třídy mimo hlavní budovu v objektu, který býval sídlem sekretariátu KSČ. „My tomu říkáme Kreml. Třídy budou v nejvyšším patře s krásným výhledem, takže výtvarníci to budou mít úplně úžasné. Je to přesně prostor pro 50 dětí," řekla Foralová. Výuka by tam měla začít od 1. září.

Pracoviště mimo Žďár nad Sázavou škola nemá a ani neeviduje, že by obce z okolí měly o působení ZUŠ zájem.

Jiná je situace pro jihlavskou ZUŠ. Má své pracoviště v Lukách nad Jihlavou a připravuje ho také v Dolní Cerekvi.

VIDEO: Jihlavská ZUŠ už sto let pomáhá rozvíjet talent dětí. Výročí přijede oslavit i Čechomor

16. října 1924. Den, kdy začala na jihlavské umělecké škole výuka. Letos tedy Základní umělecká škola Jihlava (ZUŠ) slaví sto let. Jak dnes novinářům prozradila ředitelka Dana Fučíková, oslavy proběhnou ve velkém stylu.

Obec vznesla žádost, zda bychom tam pobočku nemohli otevřít. Podařilo se to a od září tam otvíráme," řekla ČTK ředitelka ZUŠ Jihlava Dana Fučíková.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pexels

Štítky ZUŠ, vzdělání, školy, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třebíčská ZUŠ zruší jedno ze svých pracovišť, jinde se budou školy naopak rozšiřovat | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.