Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

VIDEO: Jihlavská ZUŠ už sto let pomáhá rozvíjet talent dětí. Výročí přijede oslavit i Čechomor

16. října 1924. Den, kdy začala na jihlavské umělecké škole výuka. Letos tedy Základní umělecká škola Jihlava (ZUŠ) slaví sto let. Jak dnes novinářům prozradila ředitelka Dana Fučíková, oslavy proběhnou ve velkém stylu.

Na jihlavské ZUŠ aktuálně rozvíjí svůj talent téměř 1300 žáků, ti si mohou vybrat ze čtyř oborů – hudebního, výtvarného, tanečního a literárně dramatického. Do velkých oslav, které vypuknou letos v září, škola vstoupí s novým logem. To se dnes poprvé ukázalo na tiskové konferenci v rámci minutového klipu. Autorkou nového loga je studentka Střední umělecko – průmyslové školy v Heleníně Markéta Marková.

„Jsem rád, že mohu znovu připomenout, že jihlavská ZUŠ má pro město velký význam. Velmi si jí vážíme. Je to něco, na co může být město hrdé. Rád bych připomněl poslední investiční dáreček ke 100 letům, což bylo klavírní křídlo Steinway & Sons. A v investicích do ZUŠ budeme pokračovat i nadále. Do dalších let přeji hodně úspěchů a pracovitých žáků,“ popřál dnes na úvod primátor Jihlavy Petr Ryška (ODS).

To, že letos slavíme i 100 let české hudby, připomněl náměstek primátora Richard Šedivý (ANO). „Tak se nám to hezky potkalo. Řada absolventů i mezi mými kamarády se stala učiteli, a to hudby nebo třeba tance. Takže to, co se tady naučili, předávají dalším generacím. Jihlavská ZUŠ má velmi dobré jméno, má velmi dobrý zvuk. Za to třeba poděkovat nejen současnému vedení a všem zaměstnancům, ale i těm bývalým, kteří to tady od začátku stavěli a budovali. Přeji hodně úspěšných absolventů a zaměstnanců, kteří tady budou rádi pracovat,“ řekl Richard Šedivý.

Autorkou nového loga je studentka Střední umělecko – průmyslové školy v Heleníně Markéta Marková

Ředitelka Dana Fučíková nastínila, že ke stému výročí ZUŠ Jihlava přistupuje mimořádně zodpovědně, dodala, že nadcházející školní rok 2024/2024 bude mimořádně náročný. „Do oslav se zapojí celá škola a zapojí se všechny čtyři obory. V tuto chvíli máme již připravené logo, které tu dnes vidíte. Do finále se už dostává i almanach, všechno běží podle harmonogramu. Na něm spolupracujeme se Zdeňkem Geistem, který je mimo jiné také naším absolventem,“ uvedla Dana Fučíková.

Ředitelka ZUŠ Jihlava Dana Fučíková s jednou z ejatsrších kronik, kterou má škola k dispozici 

V rámci tiskové konference listovala v kronikách, které ve škole mají. Z té nejstarší s dojetím v hlase přečetla úryvek: „Léta 2024 /2025 zůstanou důležitým mezníkem v dějinách školy." 

Ke stému výročí plánuje umělecká škola devět mimořádných akcí s tím, že všechny mají zvláštní podtitul. Vše odstartuje zahajovací koncert, a to 12. září 2024 v Horáckém divadle. „Aby i to prostředí bylo na úvod krásné. Představí se všechny obory. Hostem bude klavírní virtuos Lukáš Klanský. Byl s námi přítomný v Hamburku, když jsme byli vybírat zmíněné křídlo,“ poznamenala ředitelka Fučíková.

Ukázka výuky ve stylovém oblečení 

Další akce se bude konat měsíc poté, 16. října, tedy v den, kdy v roce 1924 na ZUŠ Jihlava začala výuka. „Půjde o akci nazvanou Z minulosti do současnosti, budou nachystány prohlídky školy a lidé se zúčastní hodin ve stylovém oblečení,“ říká Fučíková. Ve ten stejný den proběhne v Gotické síni jihlavské radnice autorský koncert.

Jihlavská základní umělecká škola sídlí na dolní části Masarykova náměstí 

Další akcí pak bude děkovná mše, která se uskuteční ve svátek Cecílie, tedy 22. listopadu. Na ni mohou zajít zájemci do kostela sv. Jakuba.

„V únoru se 2025 bude konat pro nás úplně nová výzva – Vyladěný ples, zazní zde vídeňské valčíky, česká polka, klasické tance, a to vše v podání všech orchestrů a Moondance Orchestra, ty určitě všichni znají ze Stardance,“ láká Fučíková.

Ke konci března je v plánu představení literárně dramatického oboru, a to v DIODu. Dále mohou lidé zajít na retrospektivní výstavu tanečního oboru v Domě Gustava Mahlera, konkrétně 13. května.

Čechomor na Masarykově náměstí 

„25. května se bude konat akce nazvaná Spojujeme, což je koncert duchovní hudby,“ dodala ředitelka s tím, že zde je místem konání kostel sv. Ignáce. Na konci května bude na programu vernisáž v Zoo Jihlava, což bude prezentace práce výtvarného oboru.

Stoleté oslavy završí koncert Al coda 100, což je závěrečná akce plánovaná na 13. června 2025. „Chtěli bychom, aby se tento koncert konal na náměstí pro širokou veřejnost. Vrcholem bude večerní koncert Čechomoru, který vystoupí s naším orchestrem,“ zve Dana Fučíková.

Výše popsané koncerty a výstavy doplní ještě řada doprovodných akcí.

Oslavy vyjdou na milion korun 

Ředitelku Fučíkovou doplnil Marek Nikiforov, předseda Unie rodičů při ZUŠ Jihlava. „Rozpočet na oslavy je kolem milionu korun, k dnešnímu dni máme díky větším i drobným sponzorům téměř 550 tisíc korun,“ vyčíslil Marek Nikiforov. Dodal, že jihlavskou uměleckou školu aktuálně navštěvuje kolem 1300 dětí.

Mistrovské housle, které Unii rodičů při ZUŠ Jihlava věnovala rodina kardiochirurgů 

„Podpora oslav nemusí být jen finanční. Máme tu dvoje mistrovské housle, které jsou z dílny rodiny Hoňků, což jsou kardiochirurgové. Výroba houslí je jejich koníčkem. Jsem rád, že je máme a že na ně mohou hrát naše talentované děti,“ poznamenal na závěr předseda Unie rodičů při ZUŠ Jihlava.

Ohodnoť článek

Foto Lenka Dvořáková

Štítky umění, obor, škola, vzdělání, talent, sto, oslava, ZUŠ, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Jihlavská ZUŠ už sto let pomáhá rozvíjet talent dětí. Výročí přijede oslavit i Čechomor | Kultura | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.