Počasí dnes12 °C, zítra19 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

FOTO: Maturity začaly i v dukovanské elektrárně. Energetika zajímá nejen studenty, ale i studentky

Také v dukovanské elektrárně probíhají maturity. Prvních dvaatřicet účastníků projektu zvaného Jaderná maturita bylo úspěšných. Prvního ze tří turnusů letošního 16. ročníku této odborné stáže, který odstartoval v minulém týdnu v Jaderné elektrárně Dukovany (JED), se účastnili studenti sedmi gymnázií.

Králem, který nejlépe uspěl v závěrečném testu, se stal student Gymnázia Moravský Krumlov Petr Walla.

Do konce školního roku se na Jadernou maturitu přihlásilo na sto mladých zájemců o jadernou energetiku z celkem 31 středních škol z celé České republiky.

První kolo Jaderné maturity začalo ve středu 24. dubna a účastnilo se ho osm studentek a 24 studentů vybraných středoškoláků. „Čtvrtinové zastoupení dívek potvrzuje, že téma energetiky a fyziky není jen mužská záležitost. Mezi účastníky byli studenti gymnázií z Brna, Ivančic, Moravského Krumlova, Moravských Budějovic, Třebíče, Velkého Meziříčí a Znojma," sdělil mluvčí JED Jiří Bezděk.

Další dvě kola stáží pro zájemce proběhnou v květnu a červnu.

„Jaderná maturita je příležitost, jak navázat spolupráci mezi studenty se zájmem o energetiku a elektrárnu. Zájem ze strany studentů o účast je rok od roku větší. V nejednom případě se stala motivací pro budoucí volbu zaměstnání nebo studia oboru na vysoké škole,“ říká Roman Havlín, ředitel Jaderné elektrárny Dukovany.

Král prvního turnusu 

Během třídenní stáže si účastníci vyslechli přednášky o fungování jaderné elektrárny a provedli několik výprav přímo do provozu, kde se na vlastní oči podívali, jak se v Dukovanech vyrábí čistá bezemisní elektrické energie, pokrývající přes 20 % celkové spotřeby ČR. „Nejvíc mě zaujal simulátor blokové dozorny. Líbilo se mi, že jsem zkušebně vypnul hlavní cirkulační čerpadlo č. 6,“ říká úspěšný absolvent Petr Walla, student gymnázia v Moravském Krumlově, kterého ředitel elektrárny Roman Havlín prohlásil Králem prvního turnusu Jaderné maturity. Do budoucna by Petra na jaderné elektrárně Dukovany zajímala práce IT specialisty.

Na druhém místě se v závěrečném znalostním testu umístil student Václav Vostal z Gymnázia Třebíč a třetí místo obsadil Jan Švec z brněnského gymnázia na tř. Kpt. Jaroše.

„Mezi tématy přednášek a diskusí s odborníky nechyběla ani přednáška k přípravě výstavby nových jaderných bloků v Dukovanech. Na závěr účastníci stáže dostali nabídku stipendia, které mohou získat již od příštího školního roku," dodal mluvčí Bezděk. 

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto Jaderná elektrárna Dukovany | Zdroj Jaderná elektrárna Dukovany

Štítky maturita, vzdělání, stáž, studium, energetika, fyzika, elektrárna, gymnázium, Dukovany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Maturity začaly i v dukovanské elektrárně. Energetika zajímá nejen studenty, ale i studentky | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.