Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Odbory, svaz obcí i většina krajů nesouhlasí se škrty v objemu hodin ve školách

Se snížením maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu (PHmax), které navrhuje ministerstvo školství, nesouhlasí odbory, unie školských asociací, svaz obcí, většina krajů a další připomínková místa. Podle nich by to znamenalo zhoršení kvality výuky, návrh zároveň odporuje programovému prohlášení vlády. Vyplývá to z připomínek k návrhu nařízení vlády. Ministerstvo se návrhem snaží zpomalit nárůst počtu pracovních míst ve školství.

Snížení maximálního počtu proplácených hodin výuky patří mezi důvody, proč se školské odbory rozhodly uspořádat 27. listopadu v celé zemi celodenní výstražnou stávku základních, středních i mateřských škol. Odbory zároveň usilují o více peněz pro školství na příští rok. Hrozí podle nich omezování počtu dělených hodin a tandemové výuky, vyšší naplňování tříd, snižování úvazků i propouštění učitelů.

Ke stávce se v kraji přihlásilo zatím jen několik škol. Třeba třebíčská průmyslovka a jedna jihlavská základka

Zatím několik škol na Vysočině oznámilo, že se 27. listopadu připojí ke stávce připravené školskými odbory za růst výdělků a víc peněz pro školství. Krajský úřad chce, aby se jeho školy k případnému zapojení do stávky vyjádřily do 17. listopadu. Už...

Podle ministerstva školství je potřeba omezit růst počtu pracovních pozic ve školství. Cílem snížení maximálního počtu financovaných hodin je podle ministerstva zastavit trend snižování počtu žáků na jednoho učitele na úrovni, která je udržitelná.

Na základních školách by se maximální počet financovaných hodin měl snížit o šest procent, na středních o 15 procent a na konzervatořích o deset procent. U nižších gymnázií počítá návrh s krácením o deset procent.

Souhlasí i Pedagogická komora 

„Předkládaná změna je na úkor kvality vzdělávání a postiženy budou především proreformní a aktivní školy, které dosavadní možnosti dokázaly využít na maximum," uvedly odbory v připomínkách. Podle Unie školských asociací ČR - CZESHA znemožní snížení počtů hodin financovaných pro výuku žáků individualizaci výuky, práci s různorodými kolektivy žáků, rozvíjení potenciálu žáků se sociálním a jiným znevýhodněním a také práci s mimořádně nadanými žáky.

S plošným snižováním počtu financovaných hodin nesouhlasí ani Svaz průmyslu a dopravy. Využívání maxima pro danou školu podle něj nezávisí na typu školy, ale na konkrétním oboru vzdělávání. Uvedl také, že u odborných škol s učebními obory nejsou do celkového objemu výuky započítávány hodiny, které se učí na pracovištích smluvních poskytovatelů praxe, například ve firmách. S připomínkami jednotlivých připomínkových míst souhlasí i Pedagogická komora.

Snížení maximálního počtu hodin výuky financovaných ze státního rozpočtu je podle ministra školství Mikuláše Beka (STAN) jednou z cest, jak zpomalit nárůst počtu pracovních míst ve školství. Zvýšení počtu pozic je podle Beka problémem, který se musí vyřešit, pokud se v příštím roce mají navýšit platy učitelů a pokud se má zabránit omezení financování nepedagogických pracovníků. Za posledních pět let podle něj přibylo v resortu školství 40 tisíc nových platových pozic.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky vzdělání, škola, školství, ministerstvo, výuka, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odbory, svaz obcí i většina krajů nesouhlasí se škrty v objemu hodin ve školách | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.