Počasí dnes15 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ke stávce se v kraji přihlásilo zatím jen několik škol. Třeba třebíčská průmyslovka a jedna jihlavská základka

Zatím několik škol na Vysočině oznámilo, že se 27. listopadu připojí ke stávce připravené školskými odbory za růst výdělků a víc peněz pro školství. Krajský úřad chce, aby se jeho školy k případnému zapojení do stávky vyjádřily do 17. listopadu. Už tak učinila třebíčská střední průmyslová škola, stávku podpoří 104 jejích zaměstnanců ze 194. Krajský šéf Českomoravského odborového svazu pracovníků školství Josef Bobek bude považovat za úspěch, když by kvůli stávce zůstalo v kraji zavřených minimálně 20 procent zařízení. Zatím se odborům nahlásilo několik škol či školních jídelen.

„Důležité je to, aby si veřejnost uvědomila, kvůli čemu stávka je. Kvůli našim platům to rozhodně není, jde o úroveň školství, pokud vláda prosadí regulaci. Jde hlavně o proplácené hodiny, které se na všech školách sníží ze 100 procent na 85 procent. To znamená, že je od 1. ledna (příštího roku) ohrožené dělení hodin," řekl Josef Bobek. Při dělených hodinách se učitel věnoval jen menšímu počtu žáků například v matematice nebo při výuce cizích jazyků, výuka tak mohla být intenzivnější.

Nejtíživěji může podle něho regulace dopadnout na malé základní školy. „Může se klidně stát, že budou muset spojit první až pátou třídu do jedné. Ve škole, kde do teď byli tři učitelé, budou moc být jen dva. Zároveň nebude ani na asistenty pedagogů. Jsou školy, kde z 15 asistentů budou mít peníze na dva," řekl Bobek.

Zároveň neočekává, že by se zejména malé školy ke stávce připojily kvůli tlaku, které na ně budou vyvíjet starostové zřizovatelských obcí. Větší účast podle něho může být tam, kde mají odbory svoji základní organizaci. Na Vysočině jich je asi 40.

Odborovou organizaci má i základní škola v Křižanově na Žďársku. „Zatím je to v jednání, naše odborová organizace zřejmě stávku připravuje, ale ještě od ní nemám informace o tom, jak to bude probíhat, jakým způsobem se chtějí zapojit," řekl ředitel školy Daniel Uber.

Rozhodnutí je na ředitelích 

Podle krajského radního pro školství Jana Břížďaly (Piráti) je rozhodnutí o tom, jak bude vypadat provoz škol v době stávky, na ředitelích škol. V jakém počtu zaměstnanci stávku podpoří, je z velké části odvislé od toho, jak silné jsou na škole odbory. „Silné odbory jsou například ve Střední průmyslové škole Třebíč, kde se někteří zaměstnanci do stávky zapojí," řekla Eva Neuwirthová, mluvčí úřadu Kraje Vysočina, který je zřizovatelem 35 středních škol a deseti škol speciálních.

Na Vysočině je přes 250 základních škol. Navštěvuje je okolo 47 tisíc žáků, středoškoláků je na Vysočině přibližně 18 tisíc.

Třebíčská průmyslová škola má asi 1350 žáků a 194 zaměstnanců, z nichž je 150 pedagogů. Stávku podpoří 104 zaměstnanců. „Z provozních zaměstnanců jsou to až na pár výjimek všichni a není se čemu divit," řekla ředitelka školy Petra Hrbáčková. Už teď jsou podle ní platy provozních zaměstnanců takové, že se pozice jen obtížně obsazují. Nejčastější hrubá mzda uklízeček či pomocných kuchařek ve škole je okolo 15 tisíc až 17 tisíc korun. „A jestli se ještě budou omezovat počty nepedagogických pracovníků, tak je to prostě špatné a krok zpátky," řekla Hrbáčková.

V době stávky nebude třebíčská průmyslová škola zajišťovat provoz kuchyně, všichni její pracovníci budou ve stávce. Domov mládeže bude v provozu, žáci se do něj budou vracet odpoledne. Učitelé, kteří se do stávky nezapojí, budou mít konzultační hodiny a doučování. O chodu školy v době stávky budou rodiče informování dopředu.

Snižování maximálního počtu proplácených hodin výuky se školy může citelně dotknout. „Pokrok odborného školství byl v tom, že jsme měli možnost rozdělit početnou třídu žáků na skupiny a dva učitelé mohli dělat odborné cvičení nebo laboratorní měření. Tím, že se nám omezí PHmax (maximální počet odučených hodin, za které stát učitelům pošle peníze), si to už dovolit nemůžeme," řekla Hrbáčková. Těžko představitelné je to podle ní například při výuce IT oborů. „Učebnu výpočetní techniky pro celou třídu 30 žáků máme jednu, v každém ročníku ale máme dvě třídy informačních technologií, což je 60 lidí v ročníku, takže 240 žáků na jednu plnohodnotnou učebnu. Učit tam po 30 (žácích), to se nedá," řekla Hrbáčková.

Jak to bude v Jihlavě? 

Účast ve stávce oznámila svému zřizovateli, kterým je město Jihlava, Základní škola Evžena Rošického Jihlava. Připojí se k ní čtyři učitelé a celá školní jídelna, která nebude vařit. „Učit by se ale mělo dle rozvrhu," sdělil mluvčí jihlavské radnice Radovan Daněk.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto DeltaWorks/pixabay

Štítky školy, stávka, protest, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ke stávce se v kraji přihlásilo zatím jen několik škol. Třeba třebíčská průmyslovka a jedna jihlavská základka | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.