Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidem v paneláku na Březinkách opět teče čistá voda. Moc děkujeme za rychlou nápravu, vzkazují obyvatelé

Obyvatelé panelového domu v Jihlavě v ulici Březinova se od letních prázdnin potýkali se zakalenou rezavou vodou, která některým z nich způsobovala přechodné zažívací problémy. Někdy byla cítit rybinou. Proto se ji báli pít a kupovali vodu balenou. Začátkem září se s problémem obrátili na naši redakci. Oslovili jsme Služby města Jihlavy, krajskou hygienickou stanici, vyjádření jsme získali i od domovníka. A po vydání článku se k nám po několika dnech dostala zpětná vazba s tím, že voda je nyní v naprostém pořádku.

„Hlavně večer teče rezavá hnědá voda. Kvůli zdravotnímu stavu mám v ložnici i v kuchyni nalitou odstátou vodu, kterou pak piju. A teď jsem se úplně zhrozila. Odstátou vodu jsem zkusila nalít do čiré skleničky a byla opravdu hnědá. To je hnus, jsem si pomyslela, a zalila jsem tím kytky. Ve váze je to stále žluté,“ popsala redaktorce Drbny před pár týdny obyvatelka Pavlína. Všichni stěžovatelé si nepřáli uvést své příjmení.

Přechodně zakalená nepoživatelná voda se dle jejího vyjádření objevovala i ve vedlejším vchodě, kde bydlí její otec. „Taťka mi teď kupuje balenou vodu, protože si nechci nabít pusu špatnou vodou. Teď jsem byla na jednom zákroku, bála jsem se pak doma vysprchovat, tak jsem se utřela jen vlhčenými ubrousky, těm věřím víc než té vodě,“ svěřila se na začátku října Pavlína.

„Ihned volat na dispečink." 

Podobné zkušenosti naší redakci popsali i další obyvatelé, kteří problém řešili poprvé až s námi. Jak jsme zjistili, nikdo z nich nekontaktoval ani Služby města Jihlavy (SMJ), ani krajskou hygienickou stanici. To, že o problému nic nevěděli, potvrdila redakci Drbny jak mluvčí Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina (KHSV) Jana Böhmová, tak i mluvčí SMJ Martin Málek. „Neměli jsme zprávy z dispečinku, že by někdo z lokality Březinova volal ohledně rezavé vody – až do včera, kdy jsme odkalovali u Březinova 29,“ sdělil Drbně 22. září Martin Málek a dodal, že pokud někomu teče rezavá studená voda, měl by zavolat volat na dispečink SMJ. To shodně doporučuje i mluvčí KHSV.

Vzorek vody z 15.9.2023, foto: obyvatelka Pavlína

Naše redakce se obrátila jak na SMJ, tak na KHSV. SMJ na naše upozornění provedly kontrolní vzorky vody na zmíněné adrese. „Dnes vodaři vyhodnotili vzorky, vodu tam odebírali přímo u vodoměru v daných vchodech, a vše mělo negativní výsledek. To znamená, že buď může být problém na teplé vodě, tu my ale nedodáváme. Anebo může být problém v rozvodech přímo v domě. Navíc mi vodaři sdělili, že v této lokalitě teče voda přímo z vodojemu v Kosově. Tyto vchody jsou tedy přímo u zdroje a voda by tak měla být kvalitní, protože se netáhne x kilometrů přes celou Jihlavu. Trasa z vodojemu je krátká, proto by v tomto neměl být problém,“ shrnul Martin Málek na začátku října výsledky testování vody.

„Všem moc děkujeme." 

Zhruba dva dny po zveřejnění našeho článku se situace uklidnila, a nyní všem teče opět čirá pitná voda. „My, obyvatelé, bychom moc rádi poděkovali vaší redakci, domovníkovi Honzovi Tržilovi a samozřejmě i SMJ, že všichni dokázali zaoperovat tak rychle, aby nám to fungovalo. Moc si toho vážíme. Teď už budeme vědět, kam se máme obrátit, aby se věci daly rychle do pořádku. Ještě jednou moc děkujeme,“ vzkázali obyvatelé na začátku tohoto týdne.

Z rychlé nápravy mají radost jak obyvatelé, tak i pracovníci SMJ včetně domovníka Jana Tržila. „Začal jsem se pídit po problému a zjistil jsem, že všechny trubky, co domem vedou, jsou z plastu. Když byla v ulici Na Kopci nějaká havárie, tak se tam usadil kal a kvůli výkyvům tlaku vody, to mi potvrdily i Jihlavské kotelny, se to někde zvířilo a došlo k těm problémům,“ sdělil dnes ráno redakci Drbny domovník Jan Tržil. Podle něj problémy po dvou dnech od zveřejnění článku vymizely a nyní je voda v pořádku. „Já jsem vyzval kotelny, aby preventivně vyčistily výměník. Od té doby není problém. Takže vše bylo pravděpodobně způsobeno tlakem vody. Jeho výkyvy,“ vysvětlil domovník Tržil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková, obyvatelka domu v ulici Březinova

Štítky pitná, voda, stížnost, náprava, SMJ, KHSV, Březinova, Jihlava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Strapina

Konečně ůspěch a redakci drbny gratuluji za dobře odvedenou práci!!!!!!!!!!

Úterý, 7. listopadu 2023, 15:23Odpovědět

Lidem v paneláku na Březinkách opět teče čistá voda. Moc děkujeme za rychlou nápravu, vzkazují obyvatelé | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.