Počasí dnes8 °C, zítra13 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Tereza, David, Erik a Kristýna z jihlavské školy uspěli ve Francii. Přišla i nabídka na stáž v michelinské restauraci

V Kraji Vysočina jsou talentovaní studenti. To ukázala účast čtveřice studentů z jihlavské střední školy, která reprezentovala v mezinárodním finále prestižní kuchařské soutěže Trophée Mille ve francouzské Remeši. Dvojice, která se věnovala vaření, si dokonce zasloužila pochvalu od samotného prezidenta soutěže Philippa Milla. Třešničkou na dortu byla i nabídka na prestižní stáž.

Tereza Urbánková a David Lukačko z OA, VOŠZ a SZŠ, SOŠS Jihlava obstáli v mezinárodním finále prestižní kuchařské soutěže Trophée Mille ve francouzské Remeši na výbornou. Vítězové českého kola, které se uskutečnilo vloni na podzim v Jihlavě, si na základě hodnocení poroty odvážejí v konkurenci týmů z 11 zemí skvělé páté místo. „Kromě hlavní soutěže v přípravě slaného a sladkého pokrmu s využitím povinných surovin vyslala krajská střední škola žáky i do soutěže servis a someliérství. Someliér Erik Mareš a Kristýna Kratzmannová za servis obdrželi cenu regionálních dodavatelů," dodala k dalším úspěšným soutěžícím Jitka Svatošová, mluvčí Kraje Vysočina. 

Redakce Jihlavské Drbny oslovila zmíněného someliéra Erika Mareše. Účast na této mezinárodní soutěži byla pro něj velkou výzvou a zkušeností. „Bylo neskutečné setkat se se šéfkuchařem Millem a zažít atmosféru takto prestižní soutěže. Jako someliér jsem se snažil naučit vše o šampaňských vínech a co nejlépe se připravit. Prezentoval jsem Champagne Veuve Clicqout Yellow Label. I přes malou nervozitu jsem se svým vystupováním velice spokojený a nesmírně nadšený ze získání speciální ceny. Kromě samotné účasti v kategorii Someliérství bylo velkým zážitkem sledovat samotnou kuchařskou soutěž a přiučit se něčemu novému," zhodnotil šestnáctiletý student z Jihlavy Erik Mareš. 

Trophée Mille 2023

Čtvrtek, 23. března 2023, 08:40

Trophée Mille 2023
Trophée Mille 2023

A jaké pokrmy se vlastně vařily? Povinnými surovinami pro letošní ročník soutěže byly vepřový hřbet a zlatá šalotka pro slaný chod a ardenský cider a káva (zrnková nebo mletá) pro sladký chod. Pětičlenná porota, zvlášť pro slaný i sladký chod, měla možnost ochutnat Davidovu senem zauzenou vepřovou kotletu plněnou játrovou fáší s mangoldem, podávanou s košíčkem ze šalotkových slupek plněným krémem z krve a pěnou z vepřových kůží a s máslovou omáčkou s kmínovým a estragonovým olejem, pošírovanou mrkví v tymiánovém sádle, kyselou šalotkou, šalotkovým pyré a kroupami.

Tereza připravila pro porotce, renomované kuchaře a cukráře, mezi 0kterými byl i jihlavský šéfkuchař a majitel restaurace Tři knížata Pavel Mareš, dezert v podobě kávového mousse s křupavou oplatkou, krémem z citronového tymiánu a gelem z řapíkatého celeru a cideru, doplněný o choux z odpalovaného těsta a plněný espumou z manga. Originální finálové menu sestavili společně s žáky mistři odborného výcviku Tomáš Partl a Petr Zadražil.

„Svým výkonem, vzájemnou komunikací během vaření a spoluprací si Tereza i David vysloužili pochvalu od prezidenta soutěže Philippa Milla. Ten jim zároveň nabídl možnost stáže v jeho restauraci oceněné michelinskou hvězdou v hotelu Domaine Les Cravères v Remeši, což může být dobrým startem a neocenitelnou zkušeností v jejich budoucí profesi v oblasti gastronomie,“ uvedl hejtman Vítězslav Schrek, který přímo na místě držel týmu z Vysočiny palce, a připomněl, že podobnou stáž absolvovali v loňském roce účastníci předchozího mezinárodního finále Martin Havlíček a Věra Schusterová z Obchodní akademie a Hotelové školy Havlíčkův Brod.

„Kraj Vysočina už nyní intenzivně připravuje národní finále Trophée Mille ČR, které se uskuteční 4. listopadu 2023, opět v jihlavském Cityparku," připomíná závěrem Jitka Svatošová. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kraj Vysočina | Zdroj Kraj Vysočina

Štítky soutěž, kuchařská, reprezentace, vzdělání, Vysočina, Trophée Mille, Francie, Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tereza, David, Erik a Kristýna z jihlavské školy uspěli ve Francii. Přišla i nabídka na stáž v michelinské restauraci | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.