Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Město půjčí jihlavské školce a škole, které měly peníze u Sberbank, celkem dva miliony korun

Ukončení činnosti Sberbank CZ by mohlo ovlivnit fungování jihlavské Základní školy Evžena Rošického a také Mateřské školy a Speciálně pedagogického centra Jihlava. Obě tyto organizace měly u zmíněné banky své peníze. Jihlavští zastupitelé se na svém pondělním zasedání rozhodli tyto dvě instituce podpořit, a to návratnou finanční pomocí.

Konkrétně výše zmíněná škola měla u Sberbank více než 6 milionů korun, školka téměř 4,5 milionu. 

Podle rozhodnutí zastupitelů město školce poskytne návratnou finanční pomoc ve výši 600 tisíc korun, základní škole pak 1,4 milionu korun. „Škola i školka dostaly už zpět na pojistce 2 499 500 korun," dodává Radovan Daněk, mluvčí jihlavské radnice. 

„Ve hře" byla původně návratná půjčka i pro Zoo Jihlava, která měla také peníze u výše zmíněné banky. „U této organizace jsme zatím k poskytnutí výpomoci nepřikročili vzhledem k vývoji tržeb ze vstupného. Situaci této organizace budeme řešit po hlavní sezóně v souladu s aktuálním stavem potřeb a zdrojů," vysvětlil radní Jihlavy Daniel Škarka (Fórum Jihlava). Ještě dodává, že uvedená finanční výpomoc pro školu a školku dokrývá částku příspěvku na provoz, kterou není možné pokrýt pojištěným vkladem. U obou organizací je kromě provozních peněz do výše výpomoci zahrnuta i část krytí rezervního fondu tvořená z darů, která je v roce 2022 zapojena do rozpočtu. „U MŠ se jedná o dar na pokrytí platů a u ZŠ o dar na potravinovou pomoc pro děti ze sociálně slabých rodin," zmínil radní Škarka. 

Město Jihlava peníze oběma organizacím vypůjčilo s tím, že budou splaceny nejpozději koncem roku 2023. Samozřejmě lze v případě potřeby požádat o prodloužení lhůty. 

Pro návratnou půjčku ZŠ a MŠ v Jihlavě hlasovalo všech 35 přítomných zastupitelů. 

Sberbank a krajské peníze 

Ve Sberbank CZ, která má vazby na Rusko, má blokovaných přibližně 2,4 miliardy korun i Kraj Vysočina. Jak na konci dubna řekl náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL), ten jedná s bankami o otevření kontokorentních úvěrů, z nichž by mohl v případě potřeby vybrat až dvě miliardy korun. 

Kraj podle náměstka jedná se dvěma bankami o otevření dvou kontokorentních úvěrů, z nichž každý by měl být až do jedné miliardy korun. „Na to jsme v bankovních ústavech dali avízo a bankovní ústavy jsou s námi ochotny v těchto objemech financí komunikovat," řekl Miroslav Houška. Podle něj se zatím nedá říci, kdy by se kraj mohl dostat ke svým penězům ve Sberbank.

Vysočina vyjednává úvěry na dvě miliardy, úspory má blokované u Sberbank

Kraj Vysočina jedná s bankami o otevření kontokorentních úvěrů, z nichž by mohl v případě potřeby vybrat až dvě miliardy korun. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Miroslav Houška (KDU-ČSL). Peníze bude kraj potřebovat na financování...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky půjčka, podpora, peníze, , , zastupitelstvo, Sberbank, Jihlava, banka, mateřská škola, Sberbank CZ, Evžen Rošický, Miroslav Houška, Zoologická zahrada Jihlava, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město půjčí jihlavské školce a škole, které měly peníze u Sberbank, celkem dva miliony korun | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.