Počasí dnes6 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Dolní Cerekvi budou mít delší prázdniny. Školní rok zkrátí rekonstrukce budovy ZŠ a MŠ

Do konce školního roku zbývá šest dní, pak všem žákům a studentům začnou dvouměsíční letní prázdniny. Na většině škol se rozdá závěrečné vysvědčení ve středu 30. června, třeba ale v Dolní Cerekvi na Jihlavsku to bude už zítra, tedy v pátek 25. června. Na dny 28. až 30. června je vyhlášeno ředitelské volno.

Žáci i učitelé tamní základní školy budou mít delší prázdniny, protože v areálu školy začaly opravy na budovách ZŠ a MŠ, které jsou už v havarijním stavu. Dětem v místní mateřince skončí školní rok v pátek 2. července.

Na školním dvoře, kde je i několik bytových jednotek, se už několik dní pohybují stavební dělníci v bagru, práce naplno začnou hned po rozdání vysvědčení. „Naše školní budova byla postavena v roce 1927, v roce 1975 k ní byla přistavěna budova školky. V posledních letech však bojujeme s nadměrnou vlhkostí, která nám doslova ničí stěny v celém suterénu, kde ale kromě kuchyně a jídelny máme i třídy naší družiny,“ vysvětluje Zdeněk Dvořák, starosta městyse Dolní Cerekev, který je zřizovatelem ZŠ a MŠ Dolní Cerekev.

Akci s názvem Sanační opatření proti vlhkosti budou ZŠ a MŠ Dolní Cerekev schválilo zastupitelstvo v Dolní Cerekvi 7. dubna. Jejím cílem je zrekonstruování a odizolování severní strany budovy. „Potřebnost projektu vychází z havarijního stavu budovy, nosné stěny nemají hydroizolaci a vlhkost jde do celých stěn. Neřešení by vedlo k porušení statiky zdiva,“ popisuje Dvořák.

Původní odhad ceny byl bláhový, říká starosta Dvořák

S financováním obci pomůže dotace z ministerstva financí, původní, podle Dvořáka bláhový, odhad ceny prací bylo 500 tisíc korun. „Pak jsme ale nechali zpracovat a ocenit projet. Vysoutěžená cena je pak 3,8 milionu včetně DPH. Skvělé je, že jsme na akci získali dotaci z ministerstva financí řešící právě havarijní stavy školních budov,“ dodává starosta Dolní Cerekve.

Školní rok v Dolní Cerekvi je o tři dny zkrácený, začátek nového školního roku, tedy 2021/2022, už by měl být ale v normálním termínu. „Předem daným termínem je začátek školního roku – tedy, aby děti 1. září už přišly po opraveném školním dvoře do opravené školy, a to ideálně včetně fasády téměř v celém přízemí. Snad se vše stihne a stavbu nebudou provázet komplikace a nepřízeň počasí,“ doufá Zdeněk Dvořák.

Letní prázdniny řada škol využívá k tomu, aby se udělala řada údržbových prací nebo oprav, které v rámci školního roku nejsou možné. To zmiňuje i starosta Dolní Cerekve. „Každý rok se snažíme naši školu nějak vylepšit nebo opravit. Vloni jsme například dělali podlahy ve dvou třídách a kompletní rekonstrukci a nové vybavení cvičné kuchyně. Na příští rok chystáme úpravy družin a velkou změnu na dětském hřišti za školou, které už více než 40 let slouží školce i odpolední družině,“ poodkryl Dvořák plány do budoucna. 

Rodinná škola s 11 prvňáčky

V novém školním roce by do cerekvické školy mělo nastoupit 114 žáků a do mateřinky 54 dětí. Po letních prázdninách v městysi, který má zhruba 1300 obyvatel, poprvé usedne 11 prvňáčků. „Jsme takovou rodinnou školou. Menší počet žáků ve třídě je velkou výhodou při vyučování, protože se všechno dá hned vysvětlit osobně,“ dodává Zdeněk Dvořák.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Fénixův Řád Rozzlobení mladí muži a mladé ženy

Štítky škola, školní, prázdniny, oprava, rekonstrukce, budova, Dolní Cerekev, sanace, vzdělání, školní rok, Zdeněk Dvořák, okres Jihlava, vlhkost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Dolní Cerekvi budou mít delší prázdniny. Školní rok zkrátí rekonstrukce budovy ZŠ a MŠ | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.