Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kraji začala prezenční výuka i pro 2. stupně. Byl to stres jít po 7 měsících do školy, říká Jolana ze ZŠ Seifertova

Povinným testování na covid-19 dnes začala výuka i pro žáky šestých a sedmých tříd základní školy v Seifertově ulici v Jihlavě. Dnes do ní přišlo asi 200 dětí. Žáci druhého stupně základních škol se na Vysočině k prezenční výuce vrátili poprvé od prosince loňského roku. Návrat se týká jen části z nich, protože výuka je rotační. Podle ředitele školy Zdeňka Wohlhöfnera má zřejmě týdenní střídání ze zdravotního hlediska smysl.

Rotační výuka platí i pro první stupeň základní školy. V ZŠ Seifertova jsou teď ve škole vedle šesťáků a sedmáků také první tři ročníky. „Za mě má největší smysl držet ročníky, jsou na jednom patře, jsou si věkově blízcí, kolegyně si mohou předávat informace. Druhý stupeň to má podobně, nejdřív šestý sedmý, potom osmý devátý. Šestý a sedmý proto, že absolvují čtyři plné týdny prezenční výuky a na osmičky devítky potom zbyde poslední týden, kdy jsou jen tři dny ve škole. Snažíme se prezenční dny co nejvíc využít pro šesťáky a sedmáky, neboť si myslíme, že osmáci, natož deváťáci, kteří opouštějí školu, si s tím lépe poradí,“ řekl Zdeněk Wohlhöfner.

ZŠ Seifertova má na prvním stupni asi 500 žáků, druhý stupeň navštěvuje 400 žáků. 

Podle informací Kraje Vysočina bylo v kraji k 30. září 2020 v základních školách 25 929 žáků na první stupni a 19 633 žáků na druhém stupni.

Mezi žáky šesté třídy patří i Jolana. Ke škole přišla dnes už před půl osmou. „Je to docela stres jít zase po sedmi měsících do školy. Myslela jsem si, že půjdeme do školy až 17. května," řekla Jolana. Na distanční výuku si prý musela několik měsíců zvykat. Zvyklá už je i na nošení roušek či respirátorů. „Ale pořád je to trochu otravné," dodala. Testy na koronavirus už dřív absolvovala, ze školního testování obavy neměla.

Nabídka takzvaných plivacích testů 

Zásobu testů má škola asi na týden, řekl ředitel Wohlhöfner. Zvažovat bude nabídku jihlavského magistrátu na využití takzvaných plivacích PCR testů. Do středy by měl ministerstvu školství předložit seznam, kolik takových testů použije, protože je možné získat na ně příspěvek 200 korun na kus. Není ale ještě rozhodnutý, že se k PCR testům přikloní. „Dětí jsem se na tu možnost ptal, řada z nich mi řekla, že ty plivací testy nechtějí, už si na antigenní testy už zvykly," řekl ředitel.

Děti z prvního stupně, které se mohly k výuce vrátit poprvé po několika měsících 12. dubna, se testovaly jen dnes. Starší děti čeká tento týden ještě čtvrteční testování. Doposud ve škole nikdo pozitivní test neměl. „Testujeme poctivě a máme zatím nula pozitivních včetně deváťáků, kteří se testovali kvůli přijímacím zkouškám,“ řekl ředitel.

Vysočina patřila spolu s Jihočeským a Zlínským krajem k regionům, kde se kvůli epidemické situaci otevření druhých stupňů základních škol o týden oddálilo.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto olkraj.cz

Štítky ČR, školy, koronavirus, Jihlava, FOTO, základní škola, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji začala prezenční výuka i pro 2. stupně. Byl to stres jít po 7 měsících do školy, říká  Jolana ze ZŠ Seifertova | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.