Počasí dnes6 °C, zítra8 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Některé školy v kraji předají vysvědčení i starším dětem. Třeba deváťákům s přihláškami

Vysvědčení do ruky dostanou na Vysočině většinou jen děti z prvních, druhých a speciálních tříd základních škol (ZŠ), pro které neplatí povinná distanční výuka kvůli koronaviru. Výjimku někde chystají malotřídní školy, jinde chtějí vysvědčení předat i deváťákům. O prospěchu žáků budou školy nejčastěji informovat také elektronickou formou, řekli ředitelé oslovených škol.

„Speciálně budeme předávat vysvědčení deváťákům, protože ti ve škole nejsou, ale chceme jim ho předat společně s přihláškami (na střední školy) a zápisovými lístky," řekla ředitelka základní školy v Přibyslavi na Havlíčkobrodsku Jaroslava Janů. Žáci devátých tříd, kterých má škola 49, ale podle protiepidemických opatření do školní budovy nemohou. Škola proto zřídí výdejní místa u vchodů do budovy. Vysvědčení budou v delším časovém rozmezí dětem vydávat jejich třídní učitelé.

Základní školy na Vysočině navštěvuje asi 45 tisíc dětí. Na distanční výuku v novém školním roce přešly poprvé 14. října. Do lavic se 18. listopadu vrátily děti z prvních a druhých tříd ZŠ. Od 30. listopadu byl v lavicích celý první stupeň ZŠ, třídy na druhém stupni se po týdnu střídaly až do vánočních prázdnin. Po nich se do škol znovu vrátily jen první a druhé třídy.

V pátek čekají na všechny žáky pololetní prázdniny a od 1. února také týdenní jarní prázdniny. Kromě všech okresů Vysočiny budou také v dalších deseti okresech v zemi.

Do třídy pro vysvědčení půjdou žáci ze dvou nejnižších tříd a třídy speciální. Všechny děti navíc dostanou vysvědčení elektronickou formou prostřednictvím aplikace, kterou škola používá k distanční výuce.

Stejný způsob zvolí i další oslovené školy, někde dostanou rodiče vyrozumění o prospěchu e-mailem nebo přes elektronickou žákovskou knížku. Pro vysvědčení ke školním dveřím budou moci jít i děti z malotřídní školy v Rokytnici nad Rokytnou na Třebíčsku, řekla její ředitelka Jaroslava Ryglová. Pravidelně si takto s učiteli předávají i školní materiály.

Někde klasika, jinde i slovní hodnocení 

Papírovou formu vysvědčení dostanou děti nejpozději tři dny po obnovení prezenční výuky, řekl ředitel základní školy ve žďárské Komenského ulici Miroslav Kadlec. Je to postup stanovený ministerstvem školství. Žďárská škola bude žáky hodnotit jen tradičně známkami. Ve Velké Bíteši bude u malé části z nich doplněné i slovním hodnocení, řekla ředitelka ZŠ Věra Kroutilová. „Po komunikaci se zákonnými zástupci a podle potřeb školy jsme hodnotili slovně, ale je to jen pár dětí," řekla Věra Kroutilová.

Slovního hodnocení vedle běžných známek se dočkají žáci ZŠ Na Kopcích v Třebíči. Slovní hodnocení má stručně odpovědět na to, jak děti zvládly distanční výuku, co jim jde nejvíc a v čem mají rezervy. Podle ředitele školy Vítězslava Bártla by bylo složité připravit narychlo jen slovní hodnocení. Slovní hodnocení doporučilo kvůli současné situaci ministerstvo školství.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky školy, vysvědčení, pololetí, koronavirus, Vysočina, základní škola, Kraj Vysočina, Miroslav Kadlec, Přibyslav, okres Havlíčkův Brod, jarní prázdniny, Základní škola a mateřská škola Třebíč, Na Kopcích 342

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Některé školy v kraji předají vysvědčení i starším dětem. Třeba deváťákům s přihláškami | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.