Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Domácí vyučování se mi líbí, ale ve škole je to lepší, říká prvňačka Bětka z Jihlavska

Už pátý týden probíhá u nás na všech typech škol distanční výuka. Její pojetí je na školách různé. Někde se učitelé se svými žáky spojují on-line, někde jsou jen ve spojení třeba pouze přes e-mail. Nastalá situace není příjemná jen pro samotné děti. Distanční výuka se samozřejmě dotýká i rodičů a učitelů. Z dětí se pak zřejmě nejvíc podepisuje na žácích a studentech posledních ročníků – tedy deváťáků a maturantů. A samozřejmě také na prvňáčcích, pro které je škola stále ještě velkou novinkou. Jednomu z nich – šestileté Bětce, která navštěvuje první třídu na základní škole v malé obci na Jihlavsku – jsme položili několik otázek.

Jak se ti líbí domácí vyučování s maminkou a tatínkem? Kdo se s tebou víc učí, mamka, nebo taťka?

Domácí vyučování se mi líbí, ale ve škole je to lepší. Víc se se mnou učí mamka, protože taťka chodí do práce.

Co teď aktuálně doma s rodiči probíráte?

V češtině skládáme slova z písmenek, dneska jsme se naučili písmeno M a psát malé tiskací e. V matematice počítáme do pěti, sčítáme a odčítáme. V prvouce si povídáme o rodině.

Vadí ti, že se učíš doma a nemůžeš chodit do školy? Rozumíš každému úkolu?

Trochu mi to vadí, protože nemůžu být s kamarády a paní učitelka mě nemůže hned opravit, třeba když píšu v písance. Někdy úkolu moc nerozumím, ale paní učitelka nám to vždycky dobře, třeba i několikrát vysvětlí.

Žáci prvních a druhých tříd základních škol, kteří mají nyní kvůli epidemii koronaviru stejně jako ostatní děti výuku na dálku, se vrátí do lavic ve středu 18. listopadu. Speciální základní školy pro handicapované se příští středu otevřou pro všechny ročníky.

V základních a středních školách se navíc pro zájemce umožní prezenční individuální konzultace. Na středečním briefingu v Poslanecké sněmovně to řekl ministr školství Robert Plaga (za ANO). Pro ostatní žáky podle něj bude zatím pokračovat povinné vzdělávání distančním způsobem.

Už jsi viděla svoje kamarády třeba on-line, na počítači? Voláte si někdy i s paní učitelkou, nebo si jen dopisujete přes e-mail?

Každý den máme ráno od osmi hodin hodinu on-line výuku, takže se vidím se spolužáky i s paní učitelkou. Paní učitelka vždycky večer pošle e-mailem úkoly na další den. Některé vypracujeme s ní on-line a ostatní doděláme sami. Všechno potom pošleme e-mailem paní učitelce ke kontrole.

Vím, že jste se s paní učitelkou a rodiči učili přes počítač číst. Líbilo se ti, jak tato hodina probíhala? Pomohlo to tvým rodičům ve vysvětlování, jak správně učit číst?

Já jsem při on-line výuce většinou sama, protože mamka se musí starat o mladší sestřičku, které je teprve sedm měsíců. Číst jsem uměla, ještě než jsem šla do školy, takže se to nemusím učit. S paní učitelkou si vždycky nejdřív zopakujeme všechna písmenka, která už známe. Potom nám paní učitelka ukazuje slova. Každé slovo si řekneme prvně po písmenech a potom ho celé přečteme.

Popiš mi, jak to u vás doma vypadá, když se s rodiči učíte a plníte předepsané úkoly. Baví tě to? Kdy ráno vstáváte?

Když se mamka stará o mladší sestru nebo se učí se starší sestrou, dělám si sama úkoly, které zvládnu, a potom uděláme spolu to, co potřebuji vysvětlit. Baví mě, když můžu sama počítat příklady nebo psát a také ráda mamce čtu. Také ráda počítám příklady na pracovních listech, které mi mamka vytiskne. Mamka nás budí ráno o půl sedmé, protože starší sestře začíná o půl osmé on-line výuka. Já mám dost času se připravit na učení.

„Prvního školního dne jsem se nemohla dočkat." 

Co děláš, když máš všechny úkoly splněné? Jdeš ven, hraješ si doma?

Hraju si, hlídám mladší sestru, pomáhám taťkovi na zahradě nebo jdeme na vycházku, někdy si u televize zacvičím, občas něco se starší sestrou vyrábíme, teď třeba zvířátka a postavičky z kaštanů, dělali jsme i obrázky z listů. Také nám občas paní vychovatelka z družiny donese do schránky obrázky na vymalování nebo nám poradí, co bychom mohli vytvořit. S mamkou také pečeme.

Těšíš se, až se zase uvidíš ve škole se svými kamarády?

Ano, moc se těším, až si spolu budeme moct o přestávce hrát a také se těším do družiny, tam si můžu s dětmi také pohrát, také tam malujeme a vyrábíme.

Pojď zavzpomínat na svůj první školní den. Jak se ti líbil? Co na něm bylo úplně nejlepší?

Do školy jsem se moc těšila a prvního školního dne jsem se nemohla dočkat. První školní den moc pršelo, takže nás pan ředitel musel přivítat ve škole na chodbě, a ne na školním dvoře jako obvykle. Také se tam s námi přišla rozloučit paní učitelka ze školky, protože na jaře jsme ve školce nemohli udělat slavnostní rozloučení s předškoláky. Moc se mi líbilo, že deváťáci nám dali každému kytičku a dovedli nás do naší třídy. Tam jsme se seznámili s naší paní učitelkou a představili jsme se jí. My děti kromě jedné holčičky se všichni známe ze školky. Prohlédli jsme si třídu, dostali jsme kufříky pro prvňáky, paní učitelka nám a rodičům ukázala některé učebnice a pracovní sešity, ze kterých se teď učíme. Na prvním školním dni bylo úplně nejlepší to, že se ze mě stala školačka.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv rodiny

Štítky distanční, výuka, koronavirus, covid, prvňačka, vzdělání, rozhovor, okres Jihlava, základní škola, pandemie covidu-19, Robert Plaga, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domácí vyučování se mi líbí, ale ve škole je to lepší, říká prvňačka Bětka z Jihlavska | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.