Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Září ve fyzice, matematice i astronomii. Martin z jihlavského gymnázia nevylučuje kariéru vědce

Další velký úspěch má na svém kontě student jihlavského gymnázia Martin Schmied. Ten se v červenci společně se čtyřmi dalšími účastníky z ČR zúčastnil Evropské fyzikální olympiády.

Na tuto soutěž jsou za naši zemi obvykle vysíláni studenti nižších ročníků a studenti maturitního ročníku jsou vysíláni na Mezinárodní fyzikální olympiádu, která byla ovšem v roce 2020 zrušena. Evropská fyzikální olympiáda posloužila jako náhrada mezinárodního kola a celá se uskutečnila online. Český tým se setkal v Hradci Králové, odkud se také zapojil do soutěže. Olympiády se zúčastnilo celkem 53 evropských zemí včetně několika přizvaných hostů z jiných částí světa.

„Soutěžilo se ve dvou kolech, a to teoretickém a experimentálním. V experimentálním kole se letos prováděly pouze simulované experimenty na počítačích tak, aby si jednotlivé účastnické státy nemusely pořizovat vlastní vybavení,“ přibližuje zástupce ředitele Gymnázia Jihlava Milan Taláček a doplňuje, že Martin Schmied dlouhodobě prokazuje mimořádný talent v oblasti přírodních věd a během studia získal řadu ocenění na matematických, fyzikálních nebo astronomických olympiádách.

Rád programuje a čte knihy 

Martin Schmied je také držitelem nejvyššího ocenění Kraje Vysočina v podobě dřevěné medaile, která mu byla udělena v roce 2017.

Martin Schmied patří k nejtalentovanějším a nejpracovitějším studentům gymnázia v Jihlavě. Opakovaně se umisťuje na předních příčkách matematických, fyzikálních a jiných olympiád a soutěží. Od primy gymnázia soutěží v astronomické olympiádě, už v sekundě získal národní prvenství, ale až loni se mohl ve své věkové kategorii zúčastnit i mezinárodního kola. Právě v mezinárodní konkurenci v bulharském Pamporovu získal bronzovou medaili.

Ještě předtím, než student jihlavského gymnázia prokázal své fenomenální znalosti v cizině, se umístil i na první příčce v domácí astronomické olympiádě, vyhlášené ministerstvem školství. Za své výborné výkony získal ocenění od ministryně Kateřiny Valachové.

Martin z Jihlavy ve volném čase programuje, čte knihy nebo se podívá na nějaký film. Ve škole navštěvuje přípravné semináře k olympiádám. Rád by pokračoval ve studiu na matematicko-fyzikální fakultě a předem nevylučuje ani kariéru vědce.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gymnázium Jihlava

Štítky Martin Schmied, student, gymnázium, olympiáda, úspěch, olympijské hry, soutěž, Česko, ocenění, Mezinárodní fyzikální olympiáda, Gymnázium Jihlava, Hradec Králové, Kateřina Valachová, Jihlava, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Září ve fyzice, matematice i astronomii. Martin z jihlavského gymnázia nevylučuje kariéru vědce | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.