Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: Vysoká škola polytechnická otevřela nové výukové centrum za 187 milionů Kč

Vysoká škola polytechnická Jihlava (VŠPJ) dnes otevřela nové výukové centrum za takřka 187 milionů korun. Vzniklo rekonstrukcí severního křídla někdejší budovy soudu, kde škola sídlí, a moderně pojatou přístavbou přednáškového sálu. V jeho suterénu je instalovaná virtuální továrna simulující výrobní procesy, podle prorektora Zdeňka Horáka nejmodernější v České republice. Pravidelná výuka začne v centru na podzim s novým akademickým rokem.

Výukovou výrobní linku za asi 19 milionů korun vybavila škola díky evropské dotaci z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání. Její součástí jsou nejen počítačové programy, ale i skutečné moduly výrobní linky. „Výhodou je, že výrobní proces lze nejen virtuálně připravit, ale i reálně vyzkoušet,“ řekl Zdeněk Horák. Školní továrna bude sloužit k výuce i výzkumu, na kterém se kromě VŠPJ budou podílet i soukromé firmy. Moduly jsou zmenšeninami továrních strojů, od těch obráběcích po přístroj na balení hotových výrobků. Výuková továrna má podpořit takzvaný průmysl 4.0.

Modernizace a přístavba vzdělávacího centra trvala přibližně dva roky. Projekt dodala společnost Qarta architektura. Přístavba spojuje kov, sklo a beton. Její práci ocenila i primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava). Moderní architekturu i velký kongresový sál podle ní Jihlava zatím postrádala. Posluchárna má 340 míst.

Podle kvestora VŠPJ Oldřicha Rambouska získala škola na stavbu devadesátiprocentní dotaci. Její podmínkou je, že komerčně využívat lze jen 20 procent prostor školy. Posluchárnu by mohl už na podzim využít jako další z projekčních sálu Mezinárodní festival dokumentárních filmů. Škola podle něho potřebovala především výukový prostor. Bez něj musela vyučovat i v jiných budovách v Jihlavě v četně domu kultury (DKO).

Nová posluchárna stojí na dvoře někdejšího soudu, který byl dějištěm politických procesů 50. let minulého století. Zeď, která ho oddělovala od frekventované Tyršovy ulice, byla kvůli přístavbě zbořená. Hned za ní stávalo popraviště. Jména těch, kteří na něm zemřeli, připomíná řadu let pomník instalovaný před budovou.

Škola, kraj i město mají zájem na tom, instalovat druhý památník přímo na místě popraviště. Nachází se jen pár metrů od nové posluchárny. Podle Koubové je to jedno z nejdůležitějších míst v Jihlavě. Uvítala by, kdyby na podobě památníku pracoval renomovaný ateliér.

Slavnostní otevření výukového centra VŠPJ

Pondělí, 17. února 2020, 15:59

Slavnostní otevření výukového centra VŠPJ
Slavnostní otevření výukového centra VŠPJ

Foto Dalibor Mašek | Zdroj ČTK

Štítky ČR, školy, stavby, VŠPJ, Jihlava, FOTO, AUDIO, Vysoká škola polytechnická Jihlava, továrna, Zdeněk Horák, Česko, Karolína Koubová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Vysoká škola polytechnická otevřela nové výukové centrum za 187 milionů Kč | Vzdělání | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.