Počasí dnes7 °C, zítra4 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na zimní pneumatiky zatím přezulo výrazně méně lidí než loni. Může za to hlavně teplé počasí

Na zimní pneumatiky mělo na začátku listopadu přezuto 64 procent motoristů, což je o 16 procentních bodů méně než loni. Může za to teplé počasí, které po většinu předchozího měsíce panovalo. Vyplývá to z aktuálních informací obchodníků a pneuservisů.

„Teplé počasí nabádá k tomu přezouvání odkládat. Řidiči však často neberou v potaz možnost náhlé změny počasí a dlouhé čekací lhůty v pneuservisech," uvedl ředitel obchodu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier. Od začátku listopadu do konce března přitom platí povinnost používat zimní výbavu v případě zhoršených povětrnostních podmínek nebo tam, kde to nařizuje dopravní značka.

Závislost zájmu o přezouvání na počasí potvrzuje i aktivita uživatelů na srovnávači Heureka.cz. Minulý týden s teplým počasím hledání zimních pneu klesalo. „S každým dalším ochlazením se zájem zase zvedá, což potvrdil tento týden. Oproti minulému týdnu vyhledávání narostlo o 40 procent," dodala obsahová ředitelka Heureky Alexandra Čermáková.

Zimní pneumatika má při nízkých teplotách rozdílné vlastnosti než pneumatika letní. Při teplotách nižších než čtyři stupně Celsia má zimní pneumatika lepší přilnavost k vozovce ve srovnání s letní pneumatikou.

Menší zájem o přezouvání hlásí i majitelé pneuservisů. „Čekací lhůty se v tuhle chvíli pohybují okolo dvou týdnů. Řidiči tak na přezutí čekají kratší dobu než loni, kdy byly k 1. listopadu třítýdenní čekací lhůty standard. Hlavní sezóna je posunutá zhruba o týden. Majitelé pneuservisů očekávají druhou vlnu přezouvání v polovině listopadu," podotkl Schwangmaier. Čekací lhůty by podle něj měly postupně mizet až na konci listopadu.

Kvůli vyšším provozním nákladům na technologie a pracovní sílu většina pneuservisů zdražila zhruba o pět procent. Za sadu nových zimních pneumatik pro osobní auta řidiči v průměru utratili 6011 korun, což je o 111 korun více než loni. Za nejdražší offroadové a SUV pneumatiky však řidiči paradoxně zaplatili v průměru o 46 korun méně než loni. Podle Schwangmaiera to souvisí především s tím, že větší rozměry pneumatik vzhledem k vyšší poptávce dlouhodobě zlevňují.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky pneu, zima, přezutí, pneumatika, Heureka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na zimní pneumatiky zatím přezulo výrazně méně lidí než loni. Může za to hlavně teplé počasí | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.