Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jihlava získá pozemky pro rozvoj letiště v Henčově, o investici nerozhodla

Jihlava má po více než roce vyjednávání šanci získat od státu pozemky pro další rozvoj místního letiště. Město ve spolupráci s krajem plánuje, že na letišti vybuduje zpevněnou vzletovou a přistávací dráhu. Jihlavští zastupitelé dnes sice bez problémů schválili potřebnou směnu půdy se Státním pozemkovým úřadem, na pokračování příprav této investice do letiště v celkové hodnotě 60 milionů korun se ale nedohodli.

Primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) po delší debatě bod týkající se přípravy veřejné zakázky na dostavbu dráhy z jednání stáhl, aniž by se o něm hlasovalo. Uvedl ale, že by chtěl záležitost předložit zastupitelstvu k projednání znovu v červnu.

Zpevněnou přistávací dráhu zatím nemá žádné civilní letiště na Vysočině.  Podle dříve uzavřených dohod by se město mělo na její stavbě na letišti v Jihlavě - Henčově podílet 30 miliony korun, stejně jako kraj. O další provoz letiště už by se mělo postarat město.

Mezi obhájci dostavby zpevněné dráhy byl náměstek primátora Jaroslav Vymazal (ODS). Uvedl, že se o tomto záměru mluví už nejméně 15 let, podle něj by zvýšil prestiž města. „Jsme jediné krajské město, které nemá letiště se zpevněnou plochou,“ uvedl.

ČTĚTE TAKÉ: Stavba letištní dráhy na Henčově je odložena na příští rok

Investici kritizovali členové opozice z řad ANO a KSČM, pochyby ale zaznívaly i od zástupců radniční koalice. Kupříkladu uváděli, že chybí propočet nákladů, které by byly spojeny s provozováním nové dráhy, a také případný provozovatel letiště. „Nevíme o tom vůbec nic, jenom že to úzká skupina preferuje a chce,“ řekl Jiří Dvořáček z ČSSD.

Nová asfaltová dráha v Henčově by měla být dlouhá 1 300 metrů. Umožnila by téměř celoroční přistávání malých letadel, což na nynější travnaté dráze kvůli počasí není možné. Lepší letecké spojení by podle dřívějších prohlášení regionálních politiků mělo pomoci firmám, rozvoji letecké turistiky i záchranářům.

Autoři | Foto www.elogistika.info

Štítky letiště, Jihlava, Henčov, Státní pozemkový úřad, ČSSD, Rudolf Chloupek, Jaroslav Vymazal, ODS, KSČM, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihlava získá pozemky pro rozvoj letiště v Henčově, o investici nerozhodla | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.