Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Stavba letištní dráhy na Henčově je odložena na příští rok

Jihlava odloží na příští rok stavbu zpevněně vzletové a přistávací dráhy na letišti v Jihlavě - Henčově. Plánovaná modernizace předpokládá náklady okolo 72 milionů korun. Původně se mělo stavět už letos, ale město ještě od státu nezískalo potřebné pozemky. Teď to vypadá tak, že by komplikovaná jednání o jejich uvolnění mohla skončit v tomto roce.

„Po vyřešení majetkoprávních vztahů může úřad nechat dokončit projektovou dokumentaci a v roce 2016 by mohlo proběhnout výběrové řízení na dodavatele a zahájení stavby,“ prohlásil mluvčí města Radek Tulis. Doplnil, že smlouva mezi Jihlavou a Krajem Vysočina platí do konce příštího roku. Kraj se v ní zavázal, že přispěje na modernizaci jihlavského letiště částkou do 30 milionů z celkových 72, které má celá investice stát. Město, které je investorem projektu, má kromě úhrady zbývajících nákladů za úkol zajistit pozemky pro novou letištní dráhu.

Zpevněnou přistávací plochu zatím nemá žádné civilní letiště na Vysočině. Nová asfaltová dráha v Henčově by měla být dlouhá 1300 metrů. Umožnila by téměř celoroční přistávání malých letadel, což na nynější travnaté dráze kvůli počasí není možné. Lepší letecké spojení by podle dřívějších prohlášení regionálních politiků mělo pomoci firmám, rozvoji letecké turistiky i záchranářům.

Pro vybudování zpevněné dráhy v Henčově ale město potřebuje dostat pozemky od státu. Předání podle Tulise paradoxně brání jejich blokace pro stavbu letiště. „Odstranění blokace je náročný administrativní úkon, který v tomto případě musí projednat několik ministerstev,“ objasnil. Podle informací, které má jihlavský magistrát, se v nejbližších týdnech rýsuje dohoda mezi resorty na předložení návrhu odstranění blokace těchto pozemků do vlády. Pokud jej vláda schválí, bude moci pozemkový úřad dořešit převod pozemků na Jihlavu, uzavřel mluvčí.

Se stavbou zpevněné dráhy v Henčově ale nesouhlasí část obyvatel okolních obcí, kteří se obávají dopadů většího provozu na letišti. Petici proti stavbě podepsaly stovky lidí.

Zdroj: ČTK

Foto

Štítky Jihlava, Henčov, letiště, pozemek, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba letištní dráhy na Henčově je odložena na příští rok | Doprava | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.