Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kraj znovu dělí dotace na kotel, s žádostí čekaly stovky lidí. První zájemci přišli už v úterý

Kraj Vysočina ode dneška znovu přijímá žádosti o dotaci na výměnu starého kotle v domácnostech za ekologičtější zdroj vytápění. V tomto posledním třetím dotačním kole rozdělí zhruba 240 milionů korun, což by mělo stačit na výměnu nejméně 2400 kotlů. Žádosti kraj přijímá od dnešní sedmé hodiny ranní. Na otevření krajského úřadu čekalo podle odhadu pracovníků úřadu 300 až 400 lidí. Žádosti lze podávat v písemné i v elektronické podobě.

První žadatelé čekali před krajským úřadem už v úterý ráno. Jak řekli, v čekání se střídali. Mezi prvními byl dnes úředníky v přízemí úřadu odbavený muž ze Sedlejova u Telče, který přijel v úterý kolem 20:30, protože chtěl mít jistotu, že na něj vyjdou peníze. Pořídit by chtěl kotel na dřevo. „Já mám lesy," řekl muž ze Sedlejova.

„V pět hodin ráno tady bylo přibližně 50 občanů. Fronta postupně narůstala," řekla Iveta Fryšová z krajského úřadu. Dnešní zájem žadatelů je podle ní srovnatelný se zahájením prvního kola dotací na kotle před třemi lety. Lidi čekající v dnešní řadě se úředníkům podařilo odbavit za necelou hodinu.

V nynějším dotačním kole mohou lidé dostat příspěvek na výměnu zastaralých kotlů na tuhá paliva s ručním přikládáním. Pořídit ale nemohou nové kotle spalující uhlí. Dotace je určená na kotle na biomasu, tepelná čerpadla a plynové kondenzační kotle.

Výše příspěvku se odvíjí od typu kotle 

Maximální výše podpory se bude pohybovat od 95 tisíc do 120 tisíc korun, podle typu kotle. O 7500 korun víc dostanou lidé žijící v šesti sídlech v kraji, kde je zhoršená kvalita ovzduší, tedy v Bystřici nad Pernštejnem, Humpolci, Ledči nad Sázavou, Hradci, Kožlí a Ostrově.

V prvním dotačním kole, které začalo v lednu 2016, byly podle údajů kraje dotace na kotle v Kraji Vysočina vyčerpané devátý den po jeho otevření, kdežto ve druhém kole až po 11 měsících. Díky dotacím už na Vysočině pořídilo nový kotel skoro pet tisíc domácností. V součtu kraj rozdělil bezmála půl miliardy korun.

Náměstek ministra životního prostředí Jan Kříž na tiskové konferenci v Jihlavě minulý měsíc upozornil na to, že na konci září 2022 musí skončit provozování kotlů na tuhá paliva první a druhé emisní třídy. Kraje podle něj dostaly v této výzvě na výměnu kotlů 3,1 miliardy korun.

Autoři | Foto Kraj Vysočina

Štítky kotel, dotace, výměna, Kraj Vysočina, krajský úřad, Jan Kříž, Telč

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj znovu dělí dotace na kotel, s žádostí čekaly stovky lidí. První zájemci přišli už v úterý | Společnost | Zprávy | Jihlavská Drbna - zprávy z Jihlavy a Vysočiny

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.